Een poort restaureren? Makkelijker gezegd dan gedaan! Kromme stijl, planningen die het raam uitvliegen en ouderwetse stressmomenten — alles kwam voorbij. Maar: de poort zit weer in elkaar! In dit verhaal lees je hoe ik dat voor elkaar heb gekregen (en waarom ik nu eerst even vakantie nodig heb).
De poort zit weer in elkaar — maar het was niet makkelijk
Het belangrijkste eerst: qua constructie zit al het hout er weer op en aan. Helemaal klaar is hij nog niet, maar dit was wel een mijlpaal. Het was een klus vol passen en meten, improviseren en bijstellen. Vooral omdat de onderdelen van de poort niet recht en gelijk zijn…
Passen en meten met ongelijke delen
De onderdelen van de poort zijn niet mooi recht en gelijk. Dat maakt het lastig om nieuwe stukken hout goed in te passen. Want waar let je op om alles toch netjes te laten aansluiten?
De truc is: het nieuwe hout eerst iets dikker laten dan nodig. Later schaaf je het dan (met de hand) precies op maat. Zo kun je het aan de ene kant iets dikker laten dan aan de andere, afhankelijk van hoe het uitkomt met de bestaande delen.

Nieuw stuk in de rechter stijl
De rechter stijl was zo’n uitdaging met ongelijke stukken. De twee overgebleven delen verschilden in dikte en breedte en daar moest een nieuw stuk tussen. Dat lukte eerst heel goed, het zag er strak uit, ik was blij en tevreden!



Maar toen ik het uit de lijmklemmen haalde, bleek de stijl toch een beetje bol te staan. Niet veel, maar net genoeg om straks problemen te geven bij het sluiten van de poort. Dus dat moest gecorrigeerd worden.
Gevolg: je bent er veel langer mee bezig dan gepland, en het eindresultaat is ook niet zo strak als je had gehoopt. En ja, dat betekent straks weer extra werk om alles mooi glad te krijgen. Voor dit project moest ik een strakke planning maken, dus je snapt: als er zulke dingen gebeuren, loop je al snel uit die planning en … stress!!
Oud Amerikaans Grenen uit een pakhuis
Het hout dat ik gebruik voor het herstellen van de poort komt bij mijn leerkracht Bouke vandaan: 150 jaar oud Amerikaans Grenen, afkomstig uit een oud pakhuis. Fantastisch hout voor dit project!
Alleen… je krijgt het niet kant-en-klaar aangeleverd. Het is grof, vuil, en zit vol dikke oude nagels. Eerst schoonmaken dus (ouderwets handwerk) voordat je ermee naar de machinale kunt om het op maat te maken.



Dat schoonmaken had ik niet ingepland. Dus de eerste vier uur van het project gingen op aan onvoorziene werkzaamheden. Dag planning, en dat al op dag één!
Poort weer in elkaar
Maar ondanks alle tegenslagen (en geloof me, er waren er meer…) zit de poort nu toch weer in elkaar. De versierde sponningen rond de 4 vlakken zijn hersteld, het nieuwe slot is geplaatst, alle pennen zitten weer vast in de gaten en zijn afgedekt met latjes en veel gescheurde delen zijn gelijmd.





Daarmee is hij nog niet af: veel onderdelen sluiten niet mooi op elkaar aan. Dat was deels al zo toen ik de poort kreeg, niet alles paste 100%. En ik heb tijdens het uit elkaar halen helaas ook hier en daar wat extra schade moeten maken.
En dan zijn er natuurlijk nog de sporen van 130 jaar intensief gebruik. Kortom: er is nog genoeg werk aan de winkel om de poort straks weer strak en netjes te krijgen.
Hout voor reclamebord en ‘opdekstijlen’



Naast de poort zelf is er trouwens al meer gebeurd: ik heb het hout klaargemaakt voor het ouderwetse reclamebord, en voor wat ik zelf maar de ‘opdekstijlen’ noem. Die opdekstijlen zijn om de scheefstand van de panden links en rechts op te vangen. Ik heb lange, wigvormige stukken hout gemaakt die ik straks links en rechts bevestig zodat er een soort kozijn ontstaat waar de poort mooi in- en tegen kan vallen.
Maar goed, nu eerst: vakantie!
1,5 week even helemaal niets doen. 😎