Beetje verdrietig in San Salvador

Na de bergen van El Salvador zijn we verder naar beneden getrokken, naar het schilderachtige Suchitoto. Daarna naar de hoofdstad San Salvador. En dat is een rare mix van Amerikaans aandoende boulevards met McDonalds, Burger King etc en oud koloniaalse dorpjes en kerkjes. Zowel in Suchitoto als San Salvador hebben we voornamelijk een beetje rondgekeken, en eerlijk gezegd valt er verder niet zo heel veel te vertellen over onze avonturen. Het interessantste aan dit land is toch, helaas, zijn geschiedenis van vele jaren oorlog. En daar wordt je nou ook weer niet zo heel vrolijk van……

Regenseizoen
Hoewel het regenseizoen begonnen is wil dat niet zeggen dat het continue regent. Meestal zijn er in de namiddag en in de nacht harde regen- en onweersbuien, maar daarbuitenom is het gewoon warm en meestal toch ook zonnig. Typisch is dat het lijkt alsof de marktkooplui totaal niet rekenen op regen. We liepen over de markt toen het begon te regenen, en dan onstaat er grote paniek! Terwijl het toch elke dag regent leek het alsof het totaal onverwacht kwam, stukjes zeil werden over half stukke parasollen gehangen, men begon te bezemen en rende van hot naar her om de spullen droog te houden. Typisch!  Het weerbericht op de site hebben we ook weer eens aangepast, dus klik HIER voor het weer bij ons.

Lang parkeren toegestaan in SuchitotoRustiek Suchitoto
Om de foto´s te introduceren, toch maar even een klein verhaaltje over dit dorp. Want het was er echt wel erg mooi, en heel weinig toeristen. Het was tijdens de oorlog (´80-´92) totaal verlaten, maar komt nu weer terug in de belangstelling, en terecht, want dit dorp heeft de potentie om uit te groeien tot dé toeristenstad van het land. Het leverde weer mooie beelden, maar weinig avontuur.

Portret van Monsigneur Romero, met beschadiging op dezelfde plek als de schotwond waaraan hij is gestorvenBeetje verdrietig in San Salvador
Midden-Amerikaanse hoofdsteden hebben niet echt de naam mooie steden te zijn. En San Salvador doet lekker mee met die traditie. Het centrum is lelijk, veel beton en erg rommelig, veel bedelaars en ´s avonds erg gevaarlijk. Ons hostel zat in een ander deel, en dat is dan weer haast amerikaans, met alle fastfoodketens, video-stores etc. Door de oorlog is er wel veel historie, 2 belangrijke gebeurtenissen zijn de aanslag op 6 Jezuieten (1980) en de aanslag op Monsigneur Romero (1982). Hun voormalige huizen zijn te bezoeken, en daar hangen dan al hun bezittingen, plus foto´s van de resultaten van de aanslag. We werden een beetje misselijk, want de beelden waren wel erg explicitiet, inclusief autopsiefoto´s, organen in het gras etc. ´s Avonds in het hostel hadden anderen een dvd opgezet over de slachtingen in Rwanda. Daar werden we ook niet erg vrolijk van…..  We zijn hier toch ruim een week gebleven, om de vele musea (waarbij een expositie over Rembrandt!), parken etc te bezoeken, want die waren absoluut de moeite waard, zie de foto´s van San Salvador.

Sorpresa uit IlobascoSorpresa´s uit Ilobasco
Het dorpje Ilobasco (spreek uit Eel en Bas-co) is hier bekend om zijn keramiek en dan met name miniatuur beeldjes in een dopje. Er zijn ook pikante versies van en vormen een gewild souvenir.  Zie de foto´s van  rondom San Salvador en het album met onze souvenirs.

Filmtips
We hadden ondertussen een heel lijstje met goede Spaanstalige films verzameld. Door de Blockbusters konden we er daar weer 3 van kijken. Voor als jullie ook een beeld willen krijgen van deze regio, hierbij ons lijstje met aanbevolen films, in willekeurige volgorde

 

 1. Men with guns (Hombres armados)
  Gepensioneerd Dokter op zoek naar zijn studenten, die hij naar indianendorpen heeft geestuurd. Er blijken er niet veel meer te leven. Dramatisch, maar ook komisch. Speelt in een willekeurig Midden-amerikaans land.
 2. Your mother too (y tú mamá tambien)
  Turks fruit achtig, 2 vrienden en een ouder nicht weekendje weg….. Sex and drugs and rock and roll.
 3. Maria full off grace (María llena eres de gracia)
  Colombiaans meisje werkt in de bloemen, maar neemt ontslag. Nieuw werk vindt ze als drugskoerier maar dat gaat een beetje mis….
 4. Motorcycle diaries 
  2 vrienden uit argentinië gaan op motortocht door zuid-amerika, Leuke roadmovie, die begint als pure lol. 1 van hen (Che) raakt echter onder de indruk van de misstanden. Een aanrader deze film over de over jeugd dus van Che Guevara. http://www.motorcyclediariesmovie.com/
 5. Voces inocentes (Innocent voices)
  Over kinderen in de burgeroorlog in El Salvador. Indrukwekkend, maar had in elke oorlog kunnen spelen.
 6. Salvador
  Journalist zit midden in de oorlog (Oliver stone). Vonden wij wat minder, maar geeft wel een beeld en historie over de geschiedenis.

 

We hebben het wel gezien….
Nee, we komen nog niet terug, maar langzaam aan hebben we de oud koloniale kerkjes en dorpjes wel gezien hier. We willen nog zo veel bekijken van de wereld, en in dit tempo gaat dat tot ons 80ste duren. We gaan dus niet meer elk dorpje, elke grot, waterval en ruine hier bekijken. We willen nog wel de landen hier bezoeken, want de verschillen tussen de landen zijn wel interessant. Maar we willen toch met iets meer tempo richting Zuid-Amerika. Of dat gaat lukken weten we niet, maar we gaan het in ieder geval proberen. Dus wie weet vliegen de landen jullie straks om de oren!

Plannen
Vanaf hier gaan we een rondje El Salvador doen, tegen de klok in. Eerst naar Cerro Verde, Santa Ana en dan naar de kust waar ik eens wil gaan kijken of ik daar kan leren surfen! Zie het kaartje van El Salvador.

Adios Amigos
Bas en Eelco