Laguna Quilotoa en Koninginnedag

Als je met Konginnedag in het buitenland zit is dat deels jammer, want je mist het grote feest in Nederland. Maar het geeft daarentegen wel de kans om een feestje bij te wonen bij de nederlandse ambassade. Elke nederlandse ambassade organiseert namelijk voor Konginnedag een feestje, en als nederlander ben je daar welkom. Zo had ik in 1990 met Rob en Richard een feestje bij de ambassadeur in Cameroen. Helaas zaten we vorig jaar té ver van de hoofdstad vandaan om koninginnedag bij de ambassade te vieren. Maar dit jaar kwam het qua planning iets beter uit. We waren een weekje te vroeg. Maar die tussenliggende dagen hebben we gebruikt om een rondje door de binnenlanden van Ecuador, naar Laguna Quilotoa, te maken.        

Machtig landschap rondom ChuchilánDe Quilotoa Loop
Het rondje dat we gemaakt hebben staat bekend als de Quilotoa Loop, een grotendeels ongeplaveide weg door een prachtig berglandschap, anderhalf uur ten zuiden van Quito. De weg ging half door rivierbeddingen, en langs diepe ravijnen. De grond hier is echter erg zacht, en grote delen van de weg waren dan ook flink weggespoeld door de hevige regens van de laatste tijd. Met name in de bochten pastte de bus er dan nog net door, kijken was niet aan te bevelen, zo dicht langs de rand ging het. Maar we kwamen veilig aan in Chugchilán. Door de hoogte is het er behoorlijk koud, maar gelukkig had het hostel een fijne woonkamer met houtkachel. Na een lekker warme douche kregen we van Mama Hilda daar een lekker kopje thee bij de haard.

Keifelle kleuren van Laguna QuitlotoaDe volgende dag zijn we met een groep een wandeling gaan doen, samen met Rodriquez, een sympatieke locale gids van 15 jaar oud. Achterin de pickup-truck gingen we naar het kratermeer van Quilotoa. Daar zijn we de krater in gelopen, toen met een bootje naar de overkant, daar weer naar boven en vanaf de rand van de krater terug naar Chugchilán. Het meer is prachtig van kleur, en veranderd ook nog sterk van kleur met het veranderen van het zonlicht. Later op de dag kwamen de wolken de krater in, en dat gaf het geheel een typisch maanlandschapkarakter. Het laatste uurtje van de wandeling begon het te regenen, maar we mochten bij een oud mannetje schuilen. Een beetje nat en een beetje moe kwamen we weer terug in ons hostel, waar Mama Hilda ons verwelkomde met wederom een kop thee en een warme haard. Zie de foto´s in het fotoalbum van de Quilotoa Loop.

Een sjiek koninginnefeest
Het concert van het Ecuadoraans Symfonie orkestWe hadden de ambassade gemaild, of er nog wat werd georganiseerd voor koninginnedag. We kregen per direct een uitnodiging voor een klassiek concert en aansluitend een cocktailparty.  Leuk, weer eens wat anders! We vonden dit ook de gelegenheid om onze uitgaanskleding eens aan te vullen. Tot nu toe hadden we bij het stappen de keuze: slippers of bergschoenen. Zolang je in strandtenten zit zijn de slippers geen probleem, maar in veel salsa-discotheken wordt je geweigerd met je teenslippers. Maar ook bergschoenen zijn daar niet erg gewild en het danst ook niet lekker lichtvoetig. Iedere keer zaten we daar een beetje tegenaan te hikken. Nu voor deze “cocktailparty” hebben we de knoop maar eens doorgehakt en hebben we zo goedkoop mogelijke, zo licht mogelijke, stapschoenen gekocht. We zagen er natuurlijk nog steeds niet cocktailparty-achtig uit, maar het was wat beter dan voorheen. Het concert werd in een gloednieuwe concertzaal gegeven, we hoorde van de vrouw van de ambassade dat er 700 gasten waren. De ambassadeur hield een toespraak in het spaans om uit te leggen aan de niet-nederlandse gasten waarom we dit feestje houden. Na het concert was er een goed verzorgde party. Het Hilton verzorgde de catering, de wijn, whisky en bier was goed en overvloedig, we 1 van de 6 advocaten (Marcello Jansen) en de procureur-generaalhadden het dus prima naar ons zin. Op zo´n feest ontmoet je een leuke schakering aan mensen, b.v. een groep van 6 advocaten en een procureur generaal (als we het goed hebben onthouden….) die vanwege een grote drugszaak een paar dagen in Quito zaten om mensen te verhoren. We spraken ook een jonge, net afgestudeerde MBA’er. Door zijn vriendin was hij hier terecht gekomen en zocht hier nu werk. Een nederlands meisje had voorheen een goede baan bij Shell, maar had dat opgezegd en had een meubelfabriek gekocht in het noorden van Ecuador en exporteerde meubels naar Europa. Helemaal leuk vonden we 2 oude mannetjes die de boeketten stonden leeg te jatten, waarschijnlijk voor thuis. Wij vonden het een goed idee, en na afscheid van de vrouw van de ambassade te hebben genomen, hebben wij ook 2 bloemen uit een steeds kaler wordend boeket meegenomen voor ons hostel. Een ander, maar evengoed geslaagde koninginnedag! De foto´s van het feestje zijn toegevoegd aan het Quito stad album.

Verdere plannen
Morgen gaan we richting Baños, hier bekend om zijn thermale baden. Dan staat er ook nog een treinrit op de planning, die trein schijnt door een prachtig berggebied te gaan, en je mag er bovenop de trein zitten. Daarna richting Guayaquil, om daarvandaan een vliegtuig te boeken naar de Galapagos. Nog voldoende te genieten dus hier in Ecuador!

Groeten
Bas en Eelco