Mummies en buggys in de woestijnen van Peru

Over torenhoge zandduinen crossen met een buggy, en van diezelfde zandduinen weer afroetsen op een sand/snowboard. Dat kan hier in Peru, woestijn zat. Maar hoewel de hele kust van Peru één grote woestijnstrook is, wordt het vanaf Lima pas een leuke en mooie woestijn. Vanaf daar gaat de weg landinwaarts, waardoor afscheid genomen wordt van de mistroostige mist die in dit jaargetijde over de kust van Peru hangt. In Lima hadden we daar nog last van, maar na Lima kon de zand- en zonpret beginnen!

Bas in Lima, ondanks mist toch blijLima: overdag mist en ’s nachts gekreun
De hoofdstad van Peru ligt aan de kust en heeft daarmee dus ook last van die mist. Het regent er echter niet, en het is er ook niet koud. Het bezichtigen van de stad kan dus prima, maar het had mooier gekund. Het moet hier van Januari tot en met Maart ook echt mooi zijn, want dan is het hier strandseizoen. De Miraflores buurt is dan “the place to be”, met mooie stranden, winkelcentra op klif-punten en volop uitgaangsgelegenheden. Na 2 nachten in een doods hostel ruilden we dat om voor De weg naar Limaeen “wat” levendiger hostel, o.a. om het voetbal te kijken. We hadden er echter geen privékamer, maar voor één nachtje leek ons dat geen probleem. Toen ik na het stappen wilde gaan slapen bleek onze dorm voor 4 personen 2 extra (vrouwelijke) gasten te hebben. En er werd flink wat afgekreund! Nu gunnen we de jongens best een lolletje, dus we zeiden er niet direct wat van. Maar toen ze na de eerste ronde en badkamerbezoek weer verder wilden gaan werd het ons teveel. Rond 5 uur ´s ochtends wilden we wel eens wat slapen! We hebben het licht aangegooid en de dames eruit gemikt, uiteraard onder zwaar protest van de heren. Volgens hen was dit héél normaal in dit hostel. Worden wij hier dan toch te oud voor? Het licht kwam ondertussen al door de ramen naar binnen, en van slapen is verder niet veel meer gekomen. Zie de foto’s in het Lima fotoalbum.

Een oase in de woestijn
Relaxen bij de pool in HaucachinaNa Lima keerde het tij voor ons. De weg verlaat de kust, en daarmee ook de mist. We hadden besloten neer te strijken in Huacachina, en wat een keuze! Een pracht van een oase tenmidden van prachtige zandduinen. En een klimaatje!!!! ZALIG!!!! Lekker fris, maar met een zonnetje. ´s Nachts zelfs wat koud, maar dat slaapt lekker. We hadden een goed, goedkoop hostel met privé kamer, mooie tuin met zwembad en papagaaien. Wat wil je nog meer! De attractie zijn de duinen, waar je met een buggy Bas op haar buik de zandduin afoverheen kan crossen. Helaas mag je niet zelf rijden, maar het was toch erg gaaf. De buggys zijn volledig bekooid, en je zit in een 3-punts gordel, dus er kan weinig misgaan. Toch wordt er flink gegild tijdens de achtbaan-achtige tocht. Op diverse punten wordt gestopt om op een snowboard naar beneden te roetsen. Ik dacht er nog even aan om het staand te proberen, maar heb het toch nog maar op de veilige manier gedaan, op de buik met de kop in het zand. En dat gaat evengoed hard genoeg! Zie ons stuiven in het Huacachina fotoalbum.

Mummies en lijnen rondom Nazca
De Kolibri in de Nazca woestijnWaarschijnlijk heeft iedereen er wel eens van gehoord, van de mysterieuze lijnen in de woestijn die, als je ze van boven bekijkt, allerlei figuren blijken weer te geven. Deze lijnen liggen bij Nazca, en zijn door de Nazca bevolking tussen 200 voor- en 600 na Christus gemaakt. We hoorden twee theoriën die wij het meest waarschijnlijk vonden. Één theorie zegt dat de tekeningen bestemd zijn voor de goden, om ze gunstig te stemmen voor nieuwe regenval. De andere gaat over de Shaman, de dorpsgeneesheer, die onder invloed van drugs het gevoel had te kunnen vliegen en zodoende deze figuren tijdens zijn vlucht zou gebruiken. Er zijn nog veel meer onwaarschijnlijkere theorieën, zo zouden het landingsbanen Nazca mummie met haarrestenzijn van buitenaardse bezoekers. Dat zou natuurlijk ook kunnen….. Wij zijn met een klein vliegtuigje over de lijnen heen gevlogen om een goed zicht op de lijnen te krijgen. En dat is toch wel een bijzonder gezicht, eeuwenoude lijnen op een immens groot tekenbord die vogels, spinnen en andere figuren vormen. Een bijzonder gevoel kregen we in onze buik….. zo’n klein vliegtuigje wiebelt wat meer dan een 747. Zie voor meer informatie b.v. de website van Discovery Channel over de Nazca Lines. Een andere bijzondere belevenis was het bezoek aan een oude begraafplaats van de Nazca´s. De graven zijn uiteraard weer geplunderd, maar er liggen ook buiten de gerestaureerde graven overal botten en textiel van de oude Nazca´s. Zie het fotoalbum van Nazca voor meer lijnen en mummies.

Verder plannen
We zitten momenteel in Arequipa en hebben gisteren gehoord dat onze kampeerspullen zijn aangekomen in Lima. We gaan hier waarschijnlijk een weekje actief zijn (bergje beklimmen van 5800 meter hoog) of wat wandelen. Daarna gaan we terug nara Lima (busrit van 16 uur) om onze kampeerspullen op te halen. Jippie!! kamperen!!! Daar hebben we erg veel zin in.!!!

hasta luego,
Bas en Eelco

Geplaatst onder