Bitterballen

Bitterballen is altijd een groot succes bij de mensen die ze nog niet kennen. Moeilijk is het niet als je je aan het recept houdt, wel veel werk en wachttijd. Maar dat hebben we er wel altijd voor over, zeker als je niet even snel naar de snackbar kan rennen voor een kroket of de kroeg voor een portie bitterballen. Het recept kan gevarieerd worden, met vlees, zonder vlees, met room, zonder room. Het enige waar een beetje handigheid mee gaat spelen is zorgen dat de ballen niet breken in de frituur en de inhoud er uitstroomt. Maar zoals eerder gezegd houd je aan het recept en het gaat goed. Reken zeker een dag werk en als je ook nog draadjes vlees wilt maken 2 dagen voor het maken van bitterballen.

Ingredienten voor ongeveer 50 bitterballen

 • 250 gram draadjesvlees fijn geplukt
 • 250 gram draadjesvlees door de keukenmachine voor nog fijner resultaat
 • 1 gesnipperde ui
 • 120 gram boter (geen margarine!)
 • 120 gram bloem
 • 1 liter vloeistof,
  bv 500 ml bouillon en 500 ml melk of
  bv 900 ml bouillon 100 ml room
 • zout, peper, nootmuskaat, tijm voor de smaak
 • eventueel beetje peterselie voor wat groene sliertjes door de ballen
  Voor het korstje
 • 200 gram bloem
 • 100 gram paneermeel moet wat grof zijn.
  Is de paneermeel niet grof genoeg droog dan wat broodjes
  en maal die tot de gewenste kruimels en meng die door het fijne paneermeel
 • 3 a 4 eieren

Voorbereiding

bitterballen roux in een bak voor gelijke portiesMaak een roux door de boter te smelten, ui erin te fruiten, bloem er in een keer in te doen en langzaam de vloeistof erbij te doen. Geen ervaring met het maken van een roux? Hier vind je hoe je dat moet doen.
Roer het vlees door de roux maak op smaak met zout peper, nootmuskaat en tijm en roer eventueel de peterselie erdoor.
Smeer het mengsel in een platte bak/schaal en maak met lijnen vierkante porties van. Zo krijg je even grote bitterballen. Handige maten 6×8 of 5 x10. Plaatje hiernaast is 6×6 maar dan worden ze te groot en worden ze moeilijk warm van binnen.
Zet dit afgedekt in de koelkast en wacht tot het rouxmengsel geheel is afgekoeld (duurt hier zo’n 4 uur).

Bitterballen in de maak

Daarna wordt het bitterballen draaien. Gaat het beste met 2 personen.
Zet 3 diepe borden klaar, 1 met bloem, 1 met goed losgeklopt ei en 1 met paneermeel. Alle borden moeten goed gevuld zijn.
Eerste persoon haalt met twee lepels een vierkantje uit de bak en legt dat in de bloem. Gooi er bloem overheen en rol met je handen daar een bolletje van wat aan alle kanten goed met bloem bedekt is. Daarna wordt het in het ei bord gelegd.
Zorg met bv 2 vorken dat het bolletje helemaal bedekt is met ei. Is het ei niet goed losgeklopt krijg je slierten en is het moeilijker het balletje bedekken. Dan gewoon even in het eimengsel laten liggen totdat de bloem wil binden met het ei.
Met twee vorken wordt het balletje in het paneermeelbord gelegd. De tweede persoon gooit er paneermeel overheen en rolt het balletje rond totdat OVERAL paneermeel zit. Zit er een gat in de paneerlaag dan springt de bal in de frituur. Eventueel kan je de ei-paneerlaag twee keer doen maar dat is niet nodig.

Leg de ballen in een diepvriesdoos niet te dicht op elkaar zodat ze niet gaan plakken. Je moet ze ook niet stapelen want dan worden ze geplet, dus een diepvriesdoos groot en laag is het beste.
Laat ze invriezen (weer 4 uur). Nu zou je ze uit de diepvriesdoos in een zak of handigere diepvries doos kunnen overdoen.

Bereiding

Zet de frituurpan aan. Het kan ook met een pan olie op het vuur maar daar is de temeratuur erg moeilijk te regelen en worden ze al snel te zwart.
Gooi 6 ballen in het vet en wacht 6 -8 minuten (even uitproberen).

Eet smakelijk!