In het ijsklontjesbad langs de Amstel voor de Wim Hof Workshop

Vorig jaar deden wij al mee aan de Cool Challenge. De Cool Challenge is een wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van koud douchen, geïnspireerd door Wim Hof, ook wel The Iceman genoemd. Bij dat onderzoek moet je koud afdouchen en het lot bepaald of je 90, 60, 30 of 0 seconden koud moet afdouchen. Wij vielen in de gelukkige groep van de 60 seconden.

2016-02-07 Workshop Wim Hof Methode - Bart praat Bas toeMotivatie
Bas d’r motivatie om mee te doen was dat ze het ’s middags koud krijgt en wilde kijken of dat verminderde. Mijn motivatie was om te kijken of ik van mijn aften af kon komen. Ik heb in de winter regelmatig pijnlijke aften in mijn mond. Bas kreeg het helaas niet minder koud, maar mijn aften waren die maand wel weg. Ik ben daarna koud blijven douchen, tot de zomer er aan kwam en door vakanties het koud douchen erbij in schoot. Maar, de aften kwamen in de herfst weer terug. Daarop ben ik weer koud gaan douchen en mijn aften waren weer weg. Placebo-effect of niet, ik heb het er voor over. Liever koud douchen dan aften.

IJsbad aan de Amstel
Om nog wat extra aan onze koudebeleving te werken had ik Bas voor haar verjaardag een “Workshop Wim Hof Methode” gegeven. Diverse instructeurs geven deze workshop, wij kozen voor diegene dichtbij, in Amsterdam, bij Bart Biermans. Behalve de mooie locatie (een woonboot aan de Amstel) sprak het me ook aan dat hij ook arts was. Als je dan toch in een ijsbad gaat stappen, dan graag onder de juiste begeleiding.


2016-02-07 Workshop Wim Hof Methode - Bas in het ijsklontjesbad 3Start van de workshop
Bart bleek een aimabele, bescheiden en toegankelijke man te zijn. Zijn woonboot mooi en groot, maar nog wat “under construction”, maar dat gaf geen problemen. De groep bestond uit zo’n 16 man, met diverse achtergronden en motivaties. Van ‘gewoon gaan voor de kick’ tot mensen die al met ademhalingsoefeningen bezig waren en daar meer uit wilden halen. Bart begon met een uitleg over de Wim Hof Methode, bestaande uit kou, ademhalingsoefeningen en geestelijke wil/daadkracht. Met name de grafiek waarin zuurstof en kooldioxide werden getoond tijdens het doen van de ademhalingsoefening was voor ons béta’s een goede onderbouwing. Wij houden niet zo van het zweverige, grafieken en bewijs, dat snappen wij! Deze principes staan ook grotendeels in het boek “Koud Kunstje” door Koen de Jong, die ook de Cool Challenge organiseert. Voor de critici: hier de boekbespreking van “Koud Kunstje” door Skepsis.

Ademhalingsoefeningen
2016-02-07 Workshop Wim Hof Methode - Eelco in het ijsklontjesbad 2
Bart deed het een maal voor, inclusief sensoren aan zijn vinger zodat je zijn hartslag en zuurstofgehalte in zijn bloed kon volgen. En daarna waren wij aan de beurt, met zijn allen diep inademen en zo in ongeveer dertig keer het zuurstofgehalte in je bloed verhogen. Dat dan nog een paar keer om het na de pauze voor het echie te doen. De beleving die je dan hebt verschilt per persoon. Achteraf was er iemand die emotioneel werd, Bas lag haast te trippen, zij zag kleuren en voelde golven. En ik voelde het tintelen en één keer een golf, aan het einde. Toen waren we klaar voor het ijsbad.

2016-02-07 Workshop Wim Hof Methode - Zwemmen in de AmstelIJsbad
Bas was als eerste aan de beurt, ik daar kort op. Bart spreekt even op je in en dan ga je. Het doet pijn, maar het is prima te doen. De hot-tub en sauna naderhand waren helemaal zalig. Het zwemmen daarna in de Amstel beviel mij echter HELEMAAL NIET. Dat was pas koud. Geen idee hoe dat kon, want dat was wel 8 graden. Misschien toch de ademhalingsoefeningen?

Conclusie
Bas vond de effecten van de ademhalingsoefeningen niet prettig, ze verloor de controle. Ik vond het wel ok, en ben eigenlijk wel benieuwd wat het verder voor mij zou kunnen betekenen. Maar ik weet niet of ik me daartoe kan zetten. De workshop is echter absoluut een aanrader, Bart weet een goede sfeer neer te zetten, geeft inzicht in de achterliggende theorieën en geeft ook duidelijk aan wat daarvan bewezen is en wat niet. De warme kop soep aan het einde en het mooie uitzicht ronde de dag perfect af. Een aanrader dus, ook voor niet-zwevers.