De grens over en toch weer niet

We zijn ondertussen al een hele tijd aan het rondtoeren in Guatemala. Elke toerist krijgt maximaal 90 dagen toegang tot Guatemala en die periode begon voor ons zijn einde te naderen. Verlengen kan, maar dan moet je naar Guatemala City. Niet echt handig aangezien we in de hooglanden van Guatemala zitten. Door echter bij La Mesilla de grens over te steken naar Mexico en weer terug te komen naar Guatemala krijg je weer opnieuw 90 dagen. Aangezien wij helemaal niet naar Mexico wilden, en de toegang tot Mexico ook nog eens 36 dollar kost plus tijd en gedoe wilden wij van de Guatamalteekse douane een exit-stempel en gelijk een nieuwe entry-stempel. Na wat onderhandelen zijn we op 200 Quetzal (= 20 euro) omkoopgeld terecht gekomen. Nog steeds veel geld, maar minder dan de toegangskosten naar Mexico, en zeker minder gedoe. We hebben weer 90 dagen!

 

Eelco is weer beter
Goed bericht voor het thuisfront is dat ik (Eelco) weer beter ben. De medicijnen hebben goed geholpen. Iedereen bedankt voor de ongeruste mailtjes, maar ik voel me weer 100%!

 

Mannen van Todos Santos in traditionele kledingWandelen met fietsers in Todos Santos
Todos Santos staat bekend om de kleurrijke kleding van de mannen. Waar we in San Pedro alleen de vrouwen in traditionele kleding zagen lopen daarentegen ook de mannen van Todos Santos in traditionele kleding. Die kleding is echter wel aan mode onderhevig, want hij verandert regelmatig, echter alleen in details. Het dorp heeft tijdens de burgeroorlog in de jaren 80 veel geleden. Honderden inwoners zijn door het leger afgemaakt omdat ze dachten dat zij de guerillas ondersteunden.

In Todos Santos hebben samen met 2 Nederlanders (Vincent en Roos) en een Amerikaan (Greg) wat wandelingen gemaakt. Greg maakt een fietstocht van Alaska naar Argentinie. Daar was hij nu al 16 maanden mee bezig. Greg houdt ook een website bij van zijn reis: http://groups.yahoo.com/group/tour-de-deuce. Vincent en Roos waren ook op de fiets, alleen iets minder ambitieus, want de fiets was bovenop de bus in Todos aangekomen. Zij willen verder fietsen tot Panama. En ook zij hebben een website: http://roosievinnie.waarbenjij.nu. Uiteraard hebben de wandelingen weer fraaie plaatjes opgeleverd. In het fotoalbum van Todos Santos staan echter ook wat minder smakelijke beelden van de markt die de Alto Plano vlakte wordt gehouden. Een bijzondere markt waar de schapen live geslacht worden. Helaas is hier het fototoestel per ongeluk op de laagste kwaliteit terecht gekomen waardoor de foto´s minder groot en mooi zijn en dus ook minder geschikt om eventueel te printen.

 

De gouden tanden van MariaMooie tanden in Sacapulas
Na onze nep-grensovergang wilden we naar Nebaj, het startpunt van de niet-uitgevoerde-wandeling. Maar dat was wat te ver voor 1 dag, dus zijn we in Sacapulas neergestreken. Geen bijzonder dorp, maar wel een bijzonder vriendelijk dorp. We hebben er lekker buiten op het terras van het hotelletje gezeten en lekker gebabbeld met de bevolking. Gemoedelijke plaatjes dus in het album van de grensovergang en Sacapulas. Veel Guatemalteken laten hun tanden versieren met goude randen en andere figuren. In Sacapulas spraken we met Maria (ze heten overigens bijna allemaal Maria hier), en zij had gouden randen en een ster in haar tanden. Het is niet heel goed te zien, maar de foto van Maria geeft toch een indruk, zie het fotoalbum van de grensovergang en Sacapulas.

 

HueHue, oninteressant beton
Huehuetenango, uitgesproken als WeeWeetenango, kortweg WeeWee was voor ons slechts een doorgangsplaats. Zelfs de ruines waren niet veel bijzonders. Behalve dan dat ze bijzonder gerestaureerd zijn, namelijk met beton. Tegenwoordig gebeurt het authentieker met stenen. Wil je toch de foto´s zien, dan kan dat hier.

 

En dan nu Nebaj!
We schrijven dit nu uiteindelijk wel vanuit Nebaj. Weer een mooi bergdorp, waar we jullie volgende keer meer over zullen vertellen.

Adios Amigos!
Bas en Eelco