Vulkanen, vuurwerk en megahamburgers in Leon

Na onze schilderijenjacht in Honduras hebben we nu zelf weer voor schilderachtige fotomomenten gezorgd door de vulkaan Telica bij volle maan te beklimmen. Dit weer met de Quetzaltrekkers, waarmee we destijds vanuit Xela, Guatemala 2 tochten hebben gemaakt. Ze hebben ook hier een vestiging, zodat het geld dat we betalen voor de tocht (zowiezo erg voordeling ten opzicht van commerciele organisaties) grotendeels naar projecten met straatkinderen gaat. Geeft toch een goed gevoel tijdens het omhoogzwoegen…… Maar dit is niet het enige dat we gedaan hebben in León, de oude hoofdstad van Nicaragua.

 

2e keer vanuit Honduras naar Nicaragua
IMG_3875_Met_de_fietstaxi_naar_de_grens_tussen_Honduras_en_NicaraguaDoor ons heen en weer gereis tussen Honduras en Nicaragua zijn we nu voor de 2e maal Nicaragua ingekomen. Vorige keer via de meest noordelijke grensovergang bij Leimus/Waspan. Deze keer via de meest zuidelijke grensovergang bij Guasaule. Raar is dat daar de bus een paar kilometer voor de grenspost stopt. Je moet dus óf lopen (bij grote hitte en beperkt aantal bussen voor de verdere verbinding) of je neemt een fietstaxi. Dit laatste deden we, en zoals zo vaak onstond daar weer een misverstand over de prijs: “Nee, het was 10 Cordoba (halve euro) naar de grens, en 10 naar het volgende busstation, en dat dan per persoon”. Tja, dat hadden wij niet begrepen, dus we waren weer een euro duurder uit dan gedacht. Nu hoor jullie daar in Nederland al denken: “Een Euro!, wat maak je je druk!”. Deels waar, deels niet waar. Ons budget is 30 euro per dag (althans, dat proberen we), en 1 euro is hier veel geld, en dat hebben onze taxi-jongens wel erg makkelijk verdient. Maar lang treuren we niet over dit soort dingen, grensovergangen brengen altijd dit soort verassingen met zich mee. Er staan nog 2 andere foto’s in het album van deze grensovergang.

 

 


IMG_3912_Het_graf_van_dichter_Ruben_Dario_in_de_CathedraalLeón en een ‘oude vriend’

Leon is na de hoofdstad Managua de grootste stad van Nicaragua. Het is voor ruim 2 eeuwen de hoofdstad geweest, maar daar is een eind aan gemaakt omdat Granada ook de hoofdstad wilde zijn.
Om het gekibbel te beëndigen hebben ze een stad ertussen in als hoofdstad bestempeld. En zo is Centraal Amerika weer een oncharmante hoofdstad rijker geworden. León is dus wel charmant en voelt een beetje aan als Antigua, Guatemala. Maar dan minder afhankelijk van toeristen, want het is een levendige universiteitsstad. León bezit net als Antigua veel kerken, het meeste van Nicaragua. We hebben ze niet eens allemaal bezocht, het wordt zelfs ons wat te veel om alles te bezoeken en bezichtigen. León is ook de stad waar de IMG_3892_Julio_Chow_aan_het_kokenberoemde dichter Ruben Daria is geboren en gestorven. Zijn graftombe bevindt zich in de grote katedraal op het hoofdplein en wordt bewaakt door een prachtig treurig kijkende leeuw. León was voor ons ook de plek om Julio Chow, ontmoet in Puerto Cabeza, op te zoeken. We hebben kennis gemaakt met zijn vrouw en kinderen en ze hebben zalig voor ons gekookt: Rondon, vis met kokos. Mjammie!!

 

@@@@@IMG_4035_Op_de_rand_van_de_kraterWeer een vulkaan beklommen, nu bij volle maan
Wederom met de quetzaltrekkers hebben we deze keer een volle maan vulkaanbeklimming gedaan. Normaal is het een 2daagse tocht, maar met volle maan doen ze het in 1 dag. ’s Avonds om 22:30 verzamelen om dan ongeveer middernacht, met volle maan, de vulkaan te beklimmen. Een rare belevenis, zo met een grote groep mensen in het donker een vulkaan te beklimmen. Door de volle maan is een lamp nauwelijks nodig. Om 5 uur ’s ochtends kwamen we boven. Hangend over de rand van de krater kon je beneden de lava zien borrelen. Het was niet heel veel, maar het was wel echt! Daarna was het wachten op de zonsopkomst, wat altijd weer de vertrouwde, geijkte plaatjes oplevert. Bij het licht zag je nu ook goed op wat voor een randje van de krater we zaten, eng gewoon! Griezel mee in het fotoalbum van de beklimming van vulkaan Telika.

 

Een zere heup en een superhamburger als beloning
IMG_4074_MmmmmmmVervelend is dat ik de laatste tijd bij wandelingen een zere heup begin te krijgen. Ongeveer 1,5 maand geleden begon dat, en het wordt nu steeds erger. De klim was niet eens zo zwaar, maar nu, een paar dagen erna, voel ik het nog. Ik heb via internet deskundigen geraadpleegd (mijn moeder, de huisarts en de mensen van physical sense) en denk dat het een slijmbeursontsteking is. Ik zou al lang blij zijn, want dat is te verhelpen. Beter dat dan een versleten heup op m’n 38e! Omdat het toch een fantastische ervaring was, en we, na een kort slaapje ’s middags, berehonger hadden, hebben we ons lekker laten gaan bij de locale hamburgertent. Wat een superhamburgers maken ze hier! Voor nog geen euro een kanjer van een hamburger. De dagen erna zijn we er vaker heengegaan. Slecht voor de gezondheid, maar lekker!!


@@@@@IMG_4075_Vuurwerk_voor_de_processie_bij_Iglesia_La_MercedNog een toetje: vuurwerk

Terwijl we hambugergs zaten te eten zorgde de kerk ernaast voor nog een toetje. De volgende dag zou er een processie gehouden worden, en dat werd voorafgegaan door de avond ervoor heel veel vuurwerk af te spelen. Tijdens het vuurwerk stond er ook een blaasorkest op de hoek van de kerk, en aan de kerkklokken werden getrokken alsof hun leven er vanaf hing. Al met al zorgde dit voor een fantastisch schouwspel onder oorverdovend lawaai. Een man liep rond met een houten frame, voorstellend een stier, vol met vuurwerk. Dat werd aangestoken en dan begint hij als een dolle stier rond te hollen, omringd door kinderen. Hiervan hebben we een filmpje gemaakt, waarbij je ook kan horen wat een herrie het was. Maar wees gewaarschuwd, het filmpje is ruim 18Mb groot. Het staat, net als alle andere foto’s van Leon in het fotoalbum van Leon.

 

Leon Viejo, Oud Leon
IMG_4157_Vanaf_Leon_Viejo_uitzicht_op_vulkaan_Momotombo_symbool_van_Nicaragua_1280mVroeger lag Leon op een andere plek, dichter bij vulkaan Momotombo, opgericht in 1524 door Francisco Hernandez De Cordoba, tevens naamgever aan de munteenheid hier.

De stad is echter een eeuw later vernietigd door aardbevingen en bedekt onder as van de vulkaan Momotombo. Opgravingen zijn gestart (maar lopen nu niet meer door geldgebrek), waarbij ze o.a. het graf van Cordoba hebben ontdekt. Ook zijn de grafen ontdekt van indianen die er zijn veroordeeld tot de doodstraf door zogenaamde killerdogs. Lekkere jongens toch, die IMG_4168_Monument_ter_nagedachtenis_aan_de_Indianen_die_ter_dood_gebracht_werden_mbv_killerdogsspanjaarden. Meer foto’s en informatie (we hebben wat informatiebordjes op de foto gezet) vind je in het album van album van Leon Viejo.

Verder plannen
Morgen gaan we weer verder, richting Masaya en daarna Granada, toeristische plaatsen vol pitoreske kerkjes. Ben benieuwd hoe lang we het er uithouden. Te veel kerkjes vlak na elkaar kunnen we niet verdragen.

Groeten,
Bas en Eelco