Strollen en stappen in Panama City

Na lange tijd in het ‘rustige’ Boquete gezeten te hebben, zitten we nu weer in een echte metropool, Panama City! En wat voor één, van alle steden die we tot nu toe hier in Centraal Amerika hebben gezien is dit echt  de grootste stad, inclusief indrukwekkende skyline. De Via Espana, hier links op de foto, is één van de grote verkeersaders door de stad heen. De foto is van een loopbrug genomen over de weg heen, en ons hostel is er vlak om de hoek. Het is een nieuw hostel (Mamallena), gestart door een sympathieke belg, schoon, betaalbaar, goede bedden en relaxed (helaas nu nog alleen dorms, dus geen privékamer voor ons ). Dichtbij zijn supermarkten (24 uur per dag open), restaurants (ook vaak 24 uur per dag open), bioscopen en supersnel en goedkoop internet (15 cent per uur!). En Panama City is party-city numero uno in Centraal Amerika. Wie weet blijven we hier wel weer even hangen…..

Panorama Panama
Panoramaview op Panama City vanaf Casco Viejo

Strollen door Casco Viejo (of Casco Antiguo)
We hebben hier eerst Casco Viejo bezocht, de basis van het huidige Panama City. De bewoners zijn in de 17e eeuw hier opnieuw begonnen nadat de oorspronkelijke locatie (Panama Viejo) door de piraat Henry Morgan was geplunderd en platgebrand. Casco Viejo is een UNESCO erfgoed monument, Kuna vrouw verkoopt zelfgemaakte Mola'smaar verkeerd deels nog in erbarmelijke staat. De renovatie is echter in volle gang, en in de gerestaureerde panden zitten restaurants, hotels en ambassades. Zelfs de president woont er.

Maar er zijn nog veel ruines en oude, ongerestaureerde panden, waar de armere bevolkingslaag woont. Een heel stuk kan ook maar beter niet door toeristen bezocht worden. Het geheel vormt op dit moment dus een erg interessante mix van oude, gammele tot luxe en gerestaureerde panden. Op de stadswallen verkopen Kuna-vrouwen (de indianen stam van de San Blas eilanden, bekend om hun typische kleding) hun zelfgemaakte mola’s. Ik ben er ook weer eens naar de kapper geweest, en dat had weer een rampzalig resultaat. Bas heeft het later maar wat symetrisch bijgewerkt. Voor de foto’s van de ruïne van mijn haar en de overige restauratie-objecten kan je terecht in het fotoalbum van Casco Viejo.

En strollen door Panama Viejo (oud Panama)
Ruines van Panama Viejo, met het huidige Panama City op de achtergrondAan de oostkant van het huidige Panama City bevindt zich Panama Viejo. En dat is waar de spanjaarden in 1519 de eerste stenen op elkaar stapelden van Panama City, tevens de eerste europese nederzetting aan de Pacifische kust. In 1671is het volledig in de pan gehakt door 1200 piraten, aangevoerd door engelsman Henry Morgan. Panama City is opnieuw begonnen in Casco Viejo (zie hierboven), dus Panama Viejo zelf is nog steeds zoals Henry het 400 jaar geleden heeft achtergelaten. Het is een groot openlucht museum (tip: gratis op zondag) met uitleg en foto’s van hoe het destijds geweest zou kunnen zijn. Een beetje tussen de ruïnes doorhobbelen op een zonnige zondagochtend was een prima manier om de vermoeidheid van het stappen van de voorgaande avond te verdrijven…. Meehobbelen kan in het fotoalbum van Panama Viejo.


IMG_6721_Moderne_kantoortorens_Panama_CityGenieten van de grote stad

En zoals gezegd, het is ook een erg grote stad met alle voorzieningen die je je maar kan wensen. Het staat vol wolkenkrabbers met kantoren en apartementen. En er wordt nog steeds heel veel bijgebouwd. Soms lelijk, maar soms ook bijzonder, zoals deze op de foto hiernaast. In Casco Viejo waren we de Kuna vrouwen al tegengekomen, waar ze souvenirs verkochten.

@@@@@IMG_6637_Drie_Kuna_vrouwen_met_kinderen_Panama_CityMaar ook gewoon lopend door de stad kom je ze tegen en wordt het duidelijk dat ze hun traditionele kleding niet speciaal voor de toeristen aantrekken. Foto’s staan in het fotoalbum van Panama City Center. Wil je meer van Panama weten, dan kan je b.v. terecht op deze Wikipedia pagina van Panama City (in het engels).

Uiteraard genieten we ook van de mogelijkheden van deze metropool, zo hebben we eergisteren King Kong gezien en zijn we wezen stappen in een Salsa bar. Daar had ik veel sjans met een donkere dame, en de blonde Let die mee was (voor de duidelijkheid, een jongen uit Letland) had de interesse van een vriendin van haar. Ik vertrok uiteindelijk om half 5 naar het hostel. Ik vroeg me af hoe het met de Let zou aflopen, want toen ik vertrok stond hij op het terras met zijn ‘meiske’. De volgende dag hoorde ik dat het niets was geworden, ze vroeg 60 dollar voor de nacht…. Bleek dus dat de bar vol zat met hoeren! En ik dacht dat ik sjans had! Ik vond het al raar, er dansten zoveel mooie vrouwen met relatief normale, kleine dikkige mannen. Tjonge wat ben ik weer naief!

De plannen
De kerstdagen komen er aan, en dan is het meestal lastig om accomodatie te vinden. Aangezien we hier goed zitten, blijven we hier nog even hangen. Kunnen we hier mooi op zoek naar een goede besteding van wat verjaardagsgeld. We willen hier kijken of we dat geld kunnen besteden aan een MP3-speler.

Wellicht na de kerst nog wat verder door Panama reizen om dan begin januari naar Colombia te zeilen, althans, dat zijn op dit moment zo onze gedachten. Colombia heeft nog steeds gevaarlijke gebieden, maar er zijn absoluut veilige plaatsen en gebieden waar zelfs volgens het Ministerie van Buitenlandse zaken veilig gereisd kan worden. Dus ouders (en anderen die om ons geven)…. geen zorgen!

Alvast een Feliz Navidad y hasta luego!
Bas y Eelco