Happy New Year!

Dit eerste artikel van het jaar 2006 kan ik natuurlijk niet anders beginnen dan jullie een heel goed en gezond nieuwjaar te wensen. Dat het maar mag brengen wat jullie hopen! Wij gaan voorlopig nog even door met reizen als jullie het niet erg vinden. Het bevalt ons prima. Na geheel Midden Amerika te hebben gezien zouden we nu graag alle landen van Zuid Amerika een bezoekje willen brengen. En daarna Noord Amerika, en daarna Rusland en daarna ……. ach, we zien wel! Het jaar is wat ons betreft in ieder geval goed begonnen. We hadden eerst een feestje op het terras van het hostel, en na 12-en gingen we met de hele groep (zie de foto hiernaast) de stad in, dansen tot in de vroege uurtjes. Een grote verassing was dat Lory en Bruno (het zwitsers/italiaanse stel dat we al vanaf Guatemala regelmatig onmoeten) een dag eerder in de stad waren gearriveerd, en dus oud en nieuw met ons mee konden vieren. Dat kon dus niet meer stuk! Zie de foto’s van ons feestje in het oud en nieuw album van Panama City.

Bas en Eelco leren de SalsaBeentjes van de vloer voor de Salsa
We hadden al gemerkt dat we in de kroegen en clubs wat dansvaardigheden misten, want het is hier salsa, salsa en nog eens salsa. En de salsa komt je niet zomaar aanwaaien, dat hadden we nu na ruim een jaar reizen wel gemerkt. De hosteleigenaar Xavier (een Belg), kon ook wel wat lessen gebruik (vond vooral zijn Panamese vriendin…), dus dat vormde een mooie gelegenheid om privelessen te regelen. 4 dagen op rij, 2 uur lang salsa les bij 35 graden, dat was zweten! Het was erg leuk, en soms erg lastig, maar met oud en nieuw konden wij salsa-en! Nu nog even wat meer oefenen en we zijn klaar voor onze eerste wedstrijd (ahum!). Oefen en lach mee in ons Salsa Fotoalbum.

Kerstmaaltijd

Kerst in hostel Mamallena
De kerst was wat rustiger dan oud en nieuw. Zowiezo is kerst in de hitte geen kerst, het is onmogelijk een kerstgevoel op te bouwen bij 35 graden. Bovendien was het erg rustig in het hostel, op straat en in de disco’s. Hoogtepunt voor Bas was de kerstspecial van de Tros, die heeft ze via internet gekeken. Spannender hebben we de kerst niet gekregen! De foto’s zitten in het Mamallena album, samen met meer foto’s van het super hostel waar we ons ondertussen erg thuis voelen.

 

Toeristen bij de Miraflores sluizen van het Panama Kanaal

En dan eindelijk, het Panama Kanaal
Je kan Panama City natuurlijk niet verlaten voor je een bezoek hebt gebracht aan het Panama Kanaal. Vele containerschepen worden precies zo groot gebouwd dat ze nog net door de sluizen van het kanaal passen. Dat is een indrukwekkend gezicht, maar wij hadden de pech dat we alleen wat kleinere boten door de sluizen zagen gaan. Wie weet gaan we nog een keer, maar voorlopig kan je meekijken in het album van het Panama Kanaal.

In een subalbum van dat album zie je een schip door het hele proces heengaan, gebruik van de diavoorstelling maakt het nog leuker om dit te bekijken.

Bovenop Cerro Ancon, uitzicht over Panama CityVeel natuur, midden in Panama City
We zijn verbaasd over de hoeveelheid natuur en dieren midden in deze metropool. Binnen de stadgrenzen ligt zelfs een echt natuurpark, Parque Natural Metropolitano, gewoon jungle in de stad! Ongelooflijk, apen, schildpadden, kolibries etc. De foto hiernaast is op vanaf de uitkijk van het park genomen. Kijk mee in het fotoalbum van Parque Natural Metropolitano.

En ook gewoon midden in de stad kom je beesten tegen. De ‘causeway’ is een weg die diverse eilandjes voor de kust met elkaar verbindt. Op een terras aan deze ‘Causeway’ zagen we naast ons wasbeertjes op zoek naar voedselresten. En er is nog een park, iets kleiner, Cerro Ancon. Daar zie je, terwijl je de uitlaatgassen nog ruikt, de apen van boom tot boom springen. Overigens speelde Cerro Ancon in de overdracht van het kanaal van de USA naar Panama een belangrijke rol. Er staat een enorme vlaggenmast waar toen de vlag van de USA vervangen werd door die van Panama. Foto’s van de wasbeer en de Cerro Ancon zijn toegevoegd aan het album van Panama City Center.

Kunavrouw waarvan we vele molas hebben gekocht

Shopping: Mp3’s en Mola’s!
We hebben de dagen rond de kerst ook op traditionele wijze doorgebracht door flink te gaan shoppen. Van familie hadden we wat geld gekregen, nog voor verjaardagen en voor de kerst. En samen was dat voldoende voor een luxe-aanschaf, een MP3-speler met reisluidspreker. Een ongekende luxe, en wat past er tegenwoordig veel in kleine aparaatjes. Voor de geïnteresseerden, we hebben de Sandisk e140 en de Harman Kardon JBL On Tour luidspreker gekocht. Als we de Salsa eens een keertje zat zijn kunnen we vanaf nu weer eens lekker naar De Dijk of Andre Hazes luisteren!

We hebben hier in Panama City ook weer eens aan de souvenier collectie gewerkt. Aan de Caribische kust van Panama wonen de Kuna indianen. De vrouwen van deze stam maken prachtige stoffen kunstwerken. Zij dragen dit zelf op hun kleding, ter vervanging van huidschilderingen. Het zijn prachtige lappen met traditionele, religieuze of actuele onderwerpen. Ze bestaan uit meerdere lagen, die kunstig opengeknipt zijn waardoor je de onderliggende lagen ziet. Het shoppen alleen al was een genot, want de vrouwen die vaak hun zelf gemaakte mola’s op straat verkochten waren aangenaam gezelschap. Je kan onze mola’s en hun maaksters bekijken in het mola album.

Plannen
De plannen zijn nog wat vaag. Misschien vertrekken we over morgen Panama verder in om wat meer van het land te zien, eventueel samen met Lory en Bruno. Maar we weten het nog niet zo erg, dus… afwachten maar tot het volgende artikel!

Groeten,
Bas en Eelco