Informatie over, en onze route door Peru

Het 11e land van onze reis is Peru. Op 1 juni 2006 zijn we er vanuit Ecuador aan gekomen.

Our 11th country of this trip is Peru. We entered it the 1st of June 2006.

Laatste update: 13 aug 2006, Cuzco, Peru

Ecuador info                         Volgende land / Next country

Klik op de kaart voor de foto's / Click on the map for the pictures

 

Hoofdstad
Lima

Oppervlakte
1.285.220 km2

klik op de kaart voor de interactieve landkaart van PeruAantal inwoners
30.000.000

Regeringsvorm
Republiek

Talen
Spaans, Quechua, Aymara

Religie
Rooms Katholiek

Het weer in
Peru

Peru is een uniek land met vele fascinerende plaatsen: waar de majestueuze condor hoog boven een van diepste Canyons ter zweeft; waar traditie alledaagse werkelijkheid is op de eilanden van het hoogst navigeerbare meer ter wereld. En waar oude geesten nog immer hun kleurrijke verhalen vertellen in Cusco: de wieg van het indrukwekkende Inca-imperium. Van hieruit kun je diverse trekkings maken in de voetsporen van de Inca`s door een prachtige natuur naar de vergeten stad Machu Picchu: de verlaten Inca stad die een mystieke sfeer uitstraalt.

Geschiedenis
Voor de komst van de Spaanse veroveraars was Peru het hart van het rijk van de Inca’s, waarvan Cuzco de hoofdstad was. Tussen de verovering in 1572 en de onafhankelijkheid in 1821 werd het land door Spanje bestuurd. Vanaf die tijd werd Peru afwisselend door militaire en burger regeringen bestuurd. Ook wisselden dictators en democratische regeringen elkaar af. Van 1864 tot 1866 heeft Peru oorlog gevoerd met Spanje over de Peruaanse gunao-eilanden. Spanje had namelijk ייn van deze eilanden bezet, maar daar was Peru het niet mee eens. In deze oorlog won Peru, mede dankzij de hulp van Ecuador, Bolivia en Chili. Peru heeft ook met Bolivia oorlog gevoerd tegen Chili tussen 1879 en 1883. Chili viel namelijk de kuststrook van Peru binnen en bezette de woestijn, waar veel kostbaar zout te vinden was. Peru verloor deze oorlog en moest twee provincies aan Chili afstaan.

Geografie
Peru is in oppervlakte het derde land van Zuid-Amerika. In het noorden grenst Peru aan Ecuador en Colombia, in het oosten aan Braziliכ en Bolivia, in het zuiden aan Chili en de hele westkust grenst aan de Pacifische Oceaan. Geografisch kunnen we Peru in drie regio’s verdelen: een smalle strook van ongeveer 100 kilometer breed woestijngebied langs de kust, in het oosten het Andesgebergte, na de Himalaya, de tweede grootste bergketen ter wereld, gelegen tussen de 3000 en 4000 meter hoogte en het Amazonegebied met zijn regenwouden.

Klimaat 
Klimatologisch gezien zijn er twee belangrijke seizoenen: nat en droog. Deze kunnen per regio verschillen. De woestijnkust is droog en dor met een gemiddelde neerslag van 10 mm per jaar, In de Andes kunnen de temperaturen flink onder het vriespunt komen. Vooral in de gebieden boven 3000 meter (zoals Puno en Cusco). Je kunt er van uit gaan dat het natte seizoen van december tot en met april valt en het droge seizoen van mei tot en met november.

In gebieden boven 3000 meter hoogte (bijvoorbeeld Cusco en Puno), kan het in de avonden flink afkoelen.

Bezienswaardigheden Peru

Lima
Lima is de hoofdstad van Peru en is gesticht in 1535 door de Spaanse ‘veroveraar’ Pizarro. De stad verving Cusco als hoofdstad en werd al snel de rijkste stad van Spanje in ‘de nieuwe wereld’ Vandaag de dag wonen er in Lima ongeveer 8,5 miljoen mensen. In het centrum vind je interessante bezienswaardigheden als het Antropologisch museum, het Goud-museum, de Catacomben van de San Franscisco Kerk en natuurlijk het altijd drukke en gezellige Plaza des Armas. Het hotel waar OutSight gebruik van maakt ligt in de gezellige wijk Miraflores, op loopafstand van het strand. Met een taxi sta je binnen 10 minuten midden op het Plaza des Armas.

Pisco
Op zo`n drie uur rijden langs de kust vanuit Lima, ligt het kleine vissersdorp Pisco. Vanuit Pisco kun je in een half uur met de boot naar de Ballestas eilanden in het National Reserve of the Paracas Peninsula gaan. In deze prachtige omgeving leven grote zeehonden kolonies en verscheidene soorten vogels. En vergeet niet het beroemde Pisco Sour te drinken.

Nazca
In Nazca kun je getuigen worden van het mysterie van de Nazca lijnen: grote geometrische figuren, getekend in de woestijn en goed zichtbaar vanuit de lucht. Sommige tekeningen stellen dieren als de aap of de condor voor, andere zijn driehoeken of vierkanten die kilometers lang door de woestijn lopen. Er zijn verschillende onderzoeken naar de lijnen gedaan, maar het is nog steeds niet duidelijk wie ze heeft gemaakt en waarom. Ook vanaf de uitkijktorens zijn de lijnen zichtbaar. `s Avonds is een bezoek aan de Inca begraafplaats van Chauchilla de moeite waard.

Arequipa
De ‘witte stad’ is een rustige, koloniale stad op een hoogte van 2.325 meter omringd door vulkanen waarvan de hoogste en meest bekende El Misti heet (5.822 meter). Het prachtige klooster van Santa Catalina is zeker een bezoek waard. 400 jaar lang hebben hier nonnen in complete afzondering geleefd, totdat het klooster in 1970 voor publiek geopend werd. In de La Catolica universiteit ligt ‘Juanita’, een uitzonderlijk goed bewaarde Inca mummie. Dit meisje werd door de Inca`s aan de vulkanen geofferd om de goden gunstig te stemmen.

Dichtbij Arequipa ligt de vallei van de vulkanen. Colca Canyon is ייn van de diepste ter wereld. Rijdend door traditionele dorpen en hooglanden zie je lama`s en kom je uit bij Cruz del Condor. Een prachtig uitzichtpunt waar je, met een beetje geluk de majestueuze condor ziet vliegen boven de Canyon.

Puno
Een levendige, traditionele stad aan de oever van het Titicaca meer; het hoogst bevaarbare meer ter wereld. Varend over het meer bezoek je de drijvende rieteilanden van Uros en Taquile. Ook de graftorens van Sillustani, gebouwd door de Wari in de pre Inca periode zijn een bezoek waard.

Cusco
Eens vormde Cusco het hart van het Inca rijk, later werd de stad veroverd door de Spanjaarden. Zij vernietigden de stad en bouwden een nieuwe koloniale stad op de fundamenten van de Inca bouwwerken. Rondom Cusco, in de heilige vallei van de Inca`s, vind je nog steeds vele indrukwekkende Inca ruines, zoals Sacsayhuaman en Ollantaytambo. Tegenwoordig is Cusco een prachtige, koloniale stad waar de oude geest van de Inca`s nog ronddwaalt.

Machu Picchu
Een prachtige treinrit van 4 uur (of een trekking van meerdere dagen), leidt naar Aguas Calientes van waaruit je met een bus de indrukwekkende overblijfselen van Machu Picchu kunt bezoeken. Maar de echte uitdaging voor iedere reiziger die Peru aandoet is het wandelen van de beroemde Inca Trail. `s ochtends om 6 uur is de beste tijd om de ruןnes te bezoeken, aangezien er dan nog weinig bezoekers zijn. Vanaf de Inti Punku (de poort van de zon) zie je hoe Machu Picchu ontwaakt en de mist boven de oude gebouwen langzaam oplost. Archeologen vermoeden dat Machu Picchu een religieus centrum was, maar de exacte betekenis van de stad blijft een mysterie.