Koude laatste dagen in Ecuador

In één dag gingen we van de warme, tropische Galápagos eilanden naar de koude hooglanden van Ecuador. We gingen naar Cuenca, een koude, maar mooie stad in de bergen. Hoewel het qua temperatuur koud was, was het welkom hartelijk warm. We kwamen namelijk in het hostel Casa Sol terecht. Het staat niet in de reisgidsen, maar Luis, de eigenaar, “ronselde” ons op het busstation. Wat hij aanbood klonk goed, dus zijn hebben we, op zijn aanwijzigingen, de bus genomen en zijn zo in het hostel van hun familie terecht gekomen.    

Een thuis in Cuenca
Wij met de familie van Luis en Maria-ElenaSamen met zijn vrouw Maria-Elena runt Luis het hostel. Het hostel zit gewoon in hun eigen huis, dus je woont gewoon met de familie (2 dochters, 1 zoon en een hond) mee. Je gebruikt dezelfde keuken, douches etc. als de familie. En ’s ochtends zorgen ze voor een goed, gezond, en vers ontbijt. En dat allemaal voor 5 dollar per persoon. En zo wordt je snel vrienden van de familie. We hebben gedansd, gedronken en gelachen. Het was er gezellig.

Demonstratie hoedenmaken op verzoekKort bezoekje Sigsig
We zijn even op een zondag naar de markten in omliggende dorpen gegaan. Helaas wat te laat, want nadat we eindelijk ons bed uit waren, het ontbijt op hadden en uitgekletst waren in de keuken was het eingelijk al veel te laat. Sisig staat bekend om het maken van de Panama hoeden. Ja het klinkt raar, maar Panama hoeden komen uit Ecuador. Echter, op zondag hebben de hoedenmakers ook rustdag. Maar we vonden nog wel iemand bereid om even voor te doen hoe het hoedenmaken begint. Zie een hele korte reportage in het album van Sigsig.

Calle Grande wordt opgekaptCuenca, koud maar mooi
Cuenca zelf is een mooie stad, waar ze druk bezig zijn het nog mooier te maken. Helaas voor ons was daardoor Calle Grande veranderd in een bouwput. En ondanks dat zag het er toch nog mooi uit. In Cuenca zit een bedrijf dat de, in de dorpen gevlochtten hoeden verder behandeld en ze rijp maakt voor de verkoop. Erg leuk om te zien, en het waren weer allemaal onvoorstelbaar vriendelijk mensen. Bereid om alles te beantwoorden en voor te doen, zonder dat daar een verplichte aanschaf tegenover staat. De hoeden gaan in prijs van zo’n 10 tot zelfs 300 euro! Wij hebben het bij een fooitje gehouden. Foto’s van Cuenca en de hoeden zie je in het fotoalbum van Cuenca.

Gratis overnachten in Loja
Toen we afscheid namen van de familie bleek Luis net weg te zijn. Hij kwam ons op het busstation nog achterna om afscheid te nemen. Hij raakte aan de praat met 2 dames uit Loja, en zo kregen wij een gratis logeeradres. Ze hadden namelijk een apartement, dat momenteel niet verhuurd was. En zo hadden we onze laatste nacht dus een heel apartement voor ons alleen! Loja zelf hebben we alleen die avond bekeken, veel foto’s zijn er dus niet in het fotoalbum van Loja.

Gracias por su visita

Verdere plannen
We zitten nu dus in Peru, en weer in de hitte. De overgang tussen heet laagland en koud hoogland is hier slechts 100 Km, dus we zullen nog wel vaker deze warmtewisselingen krijgen. Met dank aan Pieter (ex-collega en 4-daagse vriend) en Willemijn (zijn nichtje, wonend en werkend in Peru, hebben we ondertussen een postadres gevonden in Lima, waar we onze kampeerspullen heen kunnen laten sturen. Dus binnenkort hopen we weer te gaan trekken en kamperen, jippie!. We denken ongeveer 1,5 a 2 maanden hier in Peru rond te zwerven om dan naar Bolivia te gaan.

Tot de volgende keer,
Bas en Eelco