Pan Pizza

In de bergdorpjes van Peru zijn lekkere pizzas niet (goed) te vinden en relatief duur. In Caraz hadden we een keuken tot onze beschikking en zijn we gaan experimenteren. Ook zijn de ingredienten en de hulpmiddelen eenvoudig (geen weegschaal of oven nodig) gehouden zodat je deze pizza bijna overal kan maken, zelfs op de camping! De oven deed het niet dus zijn we op zoek gegaan naar een recept wat je gewoon in de koekepan kan maken.     

Ingredienten voor de bodem

 • 2 theelepels gist in poedervorm
 • 1 halve theelepel suiker
 • 1/4 kop warm water
 • 3/4 kop lauw water
 • 1 theelepel zout
 • 3 koppen bloem
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1/4 kop olijfolie
 • bloem voor uitrollen van de bodem

Ingredienten voor de bovenkant

 • tomatenpuree
 • oregano, liefst vers
 • basilicum, liefst vers
 • 1 dag kaas of mozarella, in ieder geval kaas die smelt
 • zout
 • evt 2 verse tomaten en een ui

Materialen

 • deegroller of grote lege fles wijn /bier
 • vlak gedeelte om bodem op uit te rollen
 • kom om deeg in maken en te laten rijzen
 • plastic zak om kom af te dekken tijdens rijzen
 • kleine koekepan met anti-aanbaklaag met deksel
 • theelepel, mok om af te wegen

Bereiden deeg
Meng gist, suiker en 1/4 kop warm water. Door elkaar roeren, laat 10 minuten staan.
Doe het gistmengsel over in een grote kom, voeg bloem, 1/4 kop olijfolie, 1/2 lauw water (niet alles dus) en zout toe. Kneed het goed en voeg evt. overgebleven water toe. Kneed het totdat het glad en soepel aanvoelt. Door de olijfolie zal het deeg wat vettig zijn. Haal de bol deeg eruit, maak de kom schoon en wrijf haar daarna in met de eetlepel olijfolie. Leg het deeg erin, en doe de kom in de plastic zak. Laat het deeg 1 1/2 uur rijzen of totdat het verdubbeld is, het zonnetje doet wonderen.
Pak van het deeg een klein handje en rol dat met wat bloem, een deegroller, fles wijn of bier uit tot een mooi cirkeltje dat in de koekepan past. Hou je van krokante bodem tot 2 mm uitrollen, anders iets dikker, niet te dik anders wordt het deeg bovenop niet gaar. Smeer dun tomatenpuree uit, strooi er zout, basilicum, oregano en kaas overheen. Voor uitgebreide versie bak je de verse ui en tomaat en gooi je die met zo min mogelijk vocht op je pizza.
Pannetje beetje voorverwarmen, pizza erin zonder extra olie o.i.d. deksel erop, paar minuutjes op laag vuur en pizza is klaar als kaas gesmolten is.

Eet Smakelijk