(Mid) zomer in Zweden

We zijn aangekomen in Karlskrona, we hebben nu 1400 km weggetrapt en… de zomer is begonnen! Het is op dit moment 26 graden en de verwachtingen zijn goed.

Stil in de stad door midzomerfeest

We hebben hier in Karlskrona een fietspauze ingelast, onder andere vanwege het Midzomerfeest. Maar dat viel ietwat tegen. We hadden al wel gelezen dat het vooral een familiefeest is. En inderdaad, geen Koningsdag-achtige feesten op straat hier. Eerder het tegenovergesteld. De stad is verlaten, winkels en restaurants, bijna alles is dicht. We hebben wel even het zingen rondom de midzomerboom meegemaakt, en dat was leuk om te zien. Meisjes en vrouwen in witte jurken met bloemenkransen in het haar, zingend rondom die boom. Maar verder moet je dus familie of vrienden hebben hier in Zweden, liefst met een buitenhuis, om Midsomer echt goed mee te maken.

Genieten op de fiets, maar soms lopen

Maar zoals gezegd, de zomer is aangebroken. Het is en blijft voorlopig prachtig weer en dat maakt het allemaal een stukje leuker uiteraard. Afwisselend landschap, pittoreske dorpjes en huizen met een steeds hoger Pippi Langkous gehalte. Het is genieten om daar op de fiets doorheen te mogen reizen. Het wordt soms wel wat te heuvelachtig voor Bas. Haar fiets heeft toch wat minder lichte versnellingen dan mijn fiets dus moet zij af en toe afstappen om lopend verder te gaan. Af en toe is dat niet erg, maar de voorlaatste etappe was dat wel erg vaak nodig en dan gaat de lol er wel vanaf. Bovendien liep de route toen ook veel langs autowegen en dat maakt het er niet leuker op. De dag daarna was echter weer vele malen fijner om te fietsen. Dus we gaan vrolijk verder.

Fantastisch marinemuseum in Karlskrona

Karlskrona was dan misschien uitgestorven, het Marinemuseum daar was wel open. En dat bleek een enorm leuk museum te zijn, en nog gratis ook! De noodzaak tot het hebben van een marine is natuurlijk niet leuk en tegenwoordig helaas weer enorm actueel. Maar de ontwikkeling van de marine is verweven met de geschiedenis van Zweden en de ontwikkelingen in de scheepvaart. En dat wordt er door onder andere schaalmodellen en persoonlijke verhalen van mensen uit die tijd superleuk en onderhoudend gebracht. Binnen liggen zelfs twee onderzeeërs, een zelfs van 50 meter lang, en buiten liggen drie oorlogsschepen uit verschillende tijdperken. En daar mag je overal lekker op- en inklauteren. Een verrassend museum, dus een aanrader als je hier in de buurt bent.

Lieve mensen van de camping in Ystad

Net als in Denemarken hebben de meeste campings hier goede en schone voorzieningen. Een bijzondere was de camping net buiten Ystad, een beetje vage camping omdat er ook mensen woonden. Maar ze hadden eigenhandig een accommodatie gebouwd, speciaal voor fietsers zoals wij zodat die bij nat weer binnen konden zitten. Enorm lieve mensen die ons ook nog allerlei tips gaven.

Gezelligheid met 0% biertjes en twee Duitsers

Ook nu op de camping net buiten Karlskrona zijn de voorzieningen weer top geregeld. Een keuken met magnetron, vaatwasser en zelfs een koelkast die we gratis mogen gebruiken. Vooral dat laatste is natuurlijk erg fijn nu het buiten 26 graden is. Gelukkig staan we lekker in de schaduw. We staan daar samen met twee Duitsers. De ene rijdt op een oude BMW-zijspan uit 1964 en is op weg naar de Noordkaap en de ander is net als wij op de fiets onderweg naar Stockholm. Met zijn vieren werd het gisteren zowaar laat. Pas om 12 uur lagen we er in, en dat met alleen alcoholvrij bier. Want behalve dat ik nog een week pillen moet slikken wordt alcohol hier ook sterk ontmoedigd, lees: lastig te vinden en duur.

Morgen verder richting Kalmar

Morgen gaan we weer verder, vroeg op pad want het wordt weer warm. We verwachten in twee dagen in Kalmar zijn waar we dan oversteken naar het eiland Öland.

To be continued…

Bas en Eelco

De route richting Stockholm, tot nu toe