Sabayone (of Zabaglione) in Guatemala

Thuis hebben we regelmatig geprobeerd zelf Sabayone te maken. Dat mislukte eigenlijk altijd, het werd meer een zoete omelet. Het was ook lastig een restaurant te vinden die het (goed) kon bereiden, want je kan het niet van te voren maken. Het is dus lastig om te maken en tijdrovend. Maar hier, in San Pedro, is het voor het eerst goed gelukt. Ik heb 2 recepten van het internet geplukt en deze samengevoegd. Om het zelf niet te vergeten, en om jullie ook een kans te gunnen, volgt hieronder het recept voor deze klassieker uit de franse/italiaanse keuken:

Ingredienten
(voor 4 personen, totale bereidingstijd ongeveer 15 minuten)

  • 4 ei dooiers
  • 2 eetlepels suiker
  • 16 dl witte droge wijn
  • 1 dopje marsala, maar wij hebben Guatemalese donkere rum gebruikt, ging ook goed šŸ™‚
  • fruit, cake en of ijs, wat je maar wilt, bv ook chocolade etc…

Voorbereidingen
Splits de eieren, met zo min mogelijk eiwit aan de dooiers. Zorg dat alle materialen droog en op kamertemperatuur zijn. Gebruik een handklopper, geen mixer! Terwijl de ene de sabayone maakt is het handig een ander de bordjes met overige ingredienten klaar te laten zetten.

Bereiding
Maak een Bain Marie: grote pan met heet water en een kom of pan die deze goed kan afsluiten, zodat er geen stoom in de sabayone komt. Doe een laag water in de grote pan en zet dit op het vuur.

Doe de eigelen, wijn, suiker en marsala in de kom. Klop dit los tot een homogene lichtschuimende massa. Zet de kom op de grote pan en blijf flink doorkloppen! Zorg dat je overal in de kom komt met kloppen, door bv de kom te blijven draaien. Het mengsel wordt eerst dikker en zeer schuimig. Blijf nu stevig doorkloppen tot het schuim weer wegtrekt. Als de streepjes van de garde op het oppervlakte blijven staan mag je het sabayone noemen. Het is dan dik als vla, maar veel luchtiger.

Giet de warme saus over de klaargezette bordjes en direct serveren! Genieten!!!!