Kerst in Guatemala

Kerst in Guatemala
Kerst vieren in een ander land, waar het warm is en je ver weg bent van familie en vrienden, is altijd raar. Voor het ´echte´ kerstgevoel is toch meer nodig dan kunstbomen en jinglebells, maar… ze doen hun best hier.

 

Kleurige kramen in ChichicastenangoKerstmarkt in Chichicastenango
De markt van Chichicastenango (kortweg Chichi) is normaal al een kleurijke belevenis. Met kerst worden er ook nog dansen en andere maya rituelen uitgevoerd. Met z´n zessen (Gil uit Israel, al eens onmoet op Isla Mujeres, Lynn uit Amerika, Arron en Kay uit Nieuw Zeeland en wij) zijn we in de chickenbus naar Chichi gegaan.    

We raden aan om Chichi te gebruiken als laatste stop van je reis. Want dan kan je je souveniers direct mee naar huis nemen en hoef je er niet weken mee te slepen. Je kan hier zulke mooie spullen kopen, voor zo weinig geld. Wij wilden graag iets kopen, maar om die kleden nou mee te slepen in onze rugzak… nee, laat maar. En een ander had al eens geïnformeerd hoeveel het kost om spullen naar huis te versturen: een vermogen, 40 euro voor 4 kilo. Laat dus maar, helaas. Wij houden het bij onze foto´s van de markt van Chichi.

 

Eelco naar de dokter
Sinds San Ignacio heeft Eelco al last van zijn maag, en het lijkt niet een gewone reizigersdiaree te zijn, want het komt iedere keer terug, in combinatie met koorts. Na het bezoek aan de kerstmarkt van Chichi kwam het weer terug. Dan toch maar eens naar de dokter. Dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan, want de dokter in San edro is op vakantie, en de anderen waren er ook niet. Dus met de pickup truck naar het buurdorp gegaan en daar naar de dokter. Die nam Eelco´s temperatuur op, keek in zijn ogen, luisterde naar zijn maag en het verhaal en trok zijn conclusie. Hij schreef 2 medicijnen uit, één voor 2 dagen en één voor 10 dagen. En nu maar hopen dat het helpt. Het rijke kerstdiner heeft in ieder geval niet tot problemen geleid. Foto´s van dit bezoek en nog wat andere fotootjes zijn toegevoegd aan het algemene album van SanPedro en het hostel. Ga naar de 2e pagina van dat album voor de nieuwe foto´s.

 

Kerstlunch in het hostelKerstdiner in het hostel
Met Kay, Chris en Arron hebben we 1e kerstdag een kerstlunch/diner gehouden. Bijzonder geslaagd. Zeker door het spelletje ´juffen´ en ons befaamd kerstkadootjes-spel. Voor wie niet weet wat juffen is: vraag het maar aan Rob, Marco of Richard. Voor wie wil weten wat het kerstkadootjes spel inhoudt: vraag het aan Eelco´s ouders. De voorafjes waren door Arron en Chris gemaakt. De hoofdschotel door Kay en Bas, en Eelco heeft de Sabayone gemaakt. Zie voor dit laatste hier het recept. Na het kerstdiner hebben we in het centrum van San Pedro het gemaskerde bal bekeken. Studenten van de kunstacademie dansten daar in zelfgemaakte kostuums. Zie alle foto´s in ons kerstalbum. Daarin staan ook de foto´s van de kerstintoch in San Pedro. Oftewel, een compleet beeldverslag van kerst in San Pedro.

Wij gaan weer verder met studeren en zijn benieuwd naar jullie kerstverhalen…. Alvast een leuke oudejaarsavond vanuit San Pedro, Guatemala!

Kus, Bas en Eelco