Klaar met studeren, voorlopig

Nieuwjaar! Dus allereerst iedereen een heel gelukkig en gezond nieuwjaar gewenst! Maak er wat leuks van, doen wij ook;-)

Laatste schooldag!
Vandaag, 7 januari 2005, zijn we allebei voorlopig klaar met  onze Spaanse cursus. Voorlopig, want we zijn van plan om verder te studeren nadat we eerst ons Spaans hebben geoefend tijdens het rondreizen van Guatemala. Ik had gisteren mijn laatste dag. Op de foto hiernaast zie je hoe wij 5 weken lang ´sochtends naar school liepen. Bas moest nog een dagje langer, want zij was maandag niet naar school geweest omdat haar lerares een vrije dag wilde.

Pauze in de mooie tuin waar we les haddenWe spreken nu een aardig mondje Spaans, nog lang niet perfect, maar we kunnen ons redden. Nu is het zaak het geleerde in de praktijk te brengen. We denken echter nog een weekje hier rond te hangen om de omgeving te bekijken en Bas d´r verjaardag (de 11e, voor diegenen die dat niet weten) te vieren. Ze wil kroketten eten, dus dat wordt nog lachen, want die moeten we zelf gaan maken. Ben benieuwd. We houden jullie op de hoogte van de vorderingen. Van de school hebben we nog wat laatste foto´s gemaakt, zoals hiernaast tijdens de pauze. Alle foto´s zijn toegevoegd aan het bestaande album over het Spaans leren. De nieuwste foto´s staan onderaan pagina 1 van het album.

Babyparty
De eerste lerares van Bas, Paulina, heeft met kerst een baby gekregen. Wij waren uitgenodigd op het babyfeestje van baby Jose. Samen met de leraren van de school zijn we op bezoek gegaan. Het leek wel of het halve dorp was uitgenodigd. Iedereen kreeg te eten: een soort soep, met rijst en groenten en een behoorlijk stuk vlees. Met mijn knieën tegen mijn oren (de bankjes waren wat te klein voor mijn stelten) heb ik zitten eten. De baby kregen we niet te zien, niemand was daar kennelijk in geïnteresseerd, Baby in babyhangmatwant binnen no-time ging iedereen weer weg en stonden we weer buiten. Naderhand zijn we nog terug gegaan om de baby te bekijken. Die lag heel mooi in een babyhangmat, gewikkeld in een doek met het motief van het dorp. Zo´n babyhangmat lijkt ons veel handiger dan onze wiegen. Dus een tip voor de aanstaande moeders onder jullie! De moeder en familie wilden nog graag trots op de foto. Alle foto´s zijn te bekijken in het album van de baby party.

Oud en nieuw
Dansen op oudejaarsavondVan oud en nieuw hadden we hoge verwachtingen, gezien de viering van 8 december. Dat zou wel gaan knallen. Maar dat viel een beetje tegen. Kennelijk wordt oud en nieuw grotendeels binnenshuis gevierd, want wij waren om 12 uur de enige die op de muziek van een 15 koppige band op het basketbalplein stonden te dansen. Gelukkig vinden we ons zelf leuk genoeg, dus we hebben toch enorme lol gehald. Kijk maar naar de foto´s.

Onze plannen
Zoals gezegd zijn we van plan om eerst hier de omgeving te verkennen, wat vulkanen beklimmen, dorpen bezoeken en Bas d´r verjaardag vieren. Daarna gaan we door de rest van Guatemala reizen, 1 of 2 maanden, geen idee hoe lang. Daarna komen we hier weer terug in San Pedro. Dan kunnen we, als we willen, nog wat Spaanse lessen nemen. Bovendien kunnen we zo ook hier spullen achterlaten die we hier in Guatemala niet nodig hebben, dat reist wat makkelijker. En we wachten nog steeds op 2 pakketjes die vanuit Nederland zijn gestuurd. Die zijn helaas nog steeds niet aangekomen. Mochten ze er over een week nog niet zijn, dan hebben we nog een herkansing als we hier terugkomen.

Jullie zijn weer helemaal op de hoogte, wij gaan vieren dat we niet meer hoeven te studeren (voorlopig)! Adios!
Eelco