Pretparken, varkens en warmwaterbronnen


Xocomil en Xetulul
Retalhuleu (kortweg Reu) is een beetje het Orlando van Guatemala. In de buurt zijn namelijk 2 parken: Xocomil, het waterpark en Xetulul, een pretpark. De toegangsprijs is, zeker voor Guatemala, astronomisch hoog. Wij vonden het ook wel wat aan de hoge kant, maar wilden dit toch meemaken. Maar wat was het IM005187rustig! Dit kan nooit winst draaien volgens ons. Naar het waterpark (de goedkoopste van de 2, 7,5 euro pp) zijn we 2 keer gegaan. De 2e keer hebben we helaas niet onze camera meegenomen, want de lokale missverkiezing had een dagje zwembad en wilden met ons op de foto. Helaas, hiervan dus geen beelden. Wil je ook zien hoe weinig mensen er waren? Kijk dan in het Xocomil of Xetulul album voor de beelden. Na dit pretgeweld hebben we ook nog wat aan cultuur willen doen in de archeologische site van Abaj Takalik…

 

Abaj Takalik
Maar we zijn nooit op de site zelf geweest. We zijn er wel heengewandeld, maar daar namelijk heengewandeld, maar vonden de toegangsprijs, in verhouding tot wat er werd geboden, te hoog. Dus wel fotos van de wandeling, maar niet van de site. Wil je meewandelen? Klik dan hier.

 

Eén van de badgasten van ChampericoHet zwarte strand bij Champerico
We hebben ook nog een klein bezoekje gebracht aan het vulkanisch zwarte strand van Champerico. Niet echt een aanrader qua bounty-gehalte. Wel bijzonder qua badgasten: er liepen diverse varkens tussen de (menselijke) badgasten…. Zie het Champerico album voor meer vlees.

 

Onze camera met nieuwe sluiting

Fototoestel en Smart
In eelco´s verwoede pogingen om een nieuw fototoestel te ´moeten´ kopen heeft hij onze trouwe HP nu op de grond gegooid. Daardoor bleef het batterijdekseltje niet meer dicht zitten. Maar met behulp van een metalen sluiting, 10-secondenlijm en een schroefje werkt het apparaat weer. Wat gaat Eelco nu bedenken om een nieuw toestel te mogen kopen? Bas vond ook iets leuks, haar smart! op klein formaat…. toch een beetje heimwee?

 

Bas in het warme bad van de Fuentas Georginas bij ZunilWarmwaterbad bij de Fuentes Georginas bij Zunil
Tussen Reu en Quetzaltenango (kortweg Xela) ligt Zunil. Daar hebben we de warm water bronnen bezocht, de Fuentes Georginas. Omdat we hadden gemerkt dat onze conditie niet meer je van dat is, besloten we de 8 Km bergopwaarts te lopen in plaats van achterin de pickup te rijden. Een mooie wandeling door de bergen vol akkers. Het was lang niet zo steil als we dachten, dus na 2 uur waren we er. Daar lekker gebadderd, maar het was kouder dan verwacht. Dat vond ook de familie waarmee we aan de praat raakten. 2 jaar geleden waren zij er ook geweest en toen was het veel warmer. We zouden bij de bronnen overnachten, want er waren cabana´s. Maar die waren een stuk duurder dan we dachten, dus we zouden terug lopen. Maar…. we hadden kennis gemaakt met een familie uit Xela, en zij boden ons een lift aan, dus in no-time zaten wij in Xela! Voor de foto´s van bas op vol formaat, zie het Zunil album.

 

En nu zitten we in Xela (oftewel Quetzaltenango)
En het is hier KOUD!! Maar ja, we zitten dan ook op 2300 m hoogte. En wat we hier gaan doen…. dat lezen jullie volgende week wel!

Adios,
Bas en Eelco