Vulkaantochten overleefd

Vulkaantochten overleefd
Vanuit Xela hebben we 2 kampeer/wandeltochten ondernomen. Ondanks dat vulkanen altijd gevaarlijk kunnen zijn, en één van die vulkanen nog echt actief is, was dat niet de reden van de naam van dit artikel. De foto hiernaast geeft al een hint van de echte reden. Maar… eerst over onze vulkaantochten en andere activiteiten van de afgelopen week.

 

Quetzaltrekkers
Quetzaltrekkers logoWe hebben beide vulkaantochten gedaan met de Quetzaltrekkers. Deze organisatie organiseert diverse tochten in Guatemala en bestaat volledig uit vrijwilligers. De opbrengst gaat volledig naar Ecuela de la Calle (=straatschool), een project voor straatkinderen. Van elke tocht gaat direct zo´n 65 procent van de omzet naar dit project. De vrijwilligers zijn reizigers die zich 3 maanden of langer inzetten voor deze organisatie. Door de tochten met Quetzaltrekkers te doen steun je dus ook nog een erg goed doel. Wil je meer weten over de Quetzaltrekkers, klik dan op hun logo hiernaast.

 

Vulkaan SantiaguitoSlapen met uitzicht op stromende lava
Met Quetzaltrekkers hebben we een 2daagse tocht naar de actieve vulkaan Santiaguito gemaakt. Na een tocht door de jungle werd het kamp opgeslagen aan de rand van een ravijn. Vanaf die plek hadden we Vanuit je slaapzak zicht op de vulkaanuitzicht op de erupties van Santiaguito. Overdag zie je dan onder luid gerommel, regelmatig een grote rookwolk uit de vulkaan opstijgen. Maar ´s nachts gaat dit ook nog gepaard met stromende lava! Een bijzonder spectaculair gezicht. We sliepen in de buitenlucht, dus als je weer gerommel hoorde keek je snel op en kon je de lava naar beneden zien stromen. Heel bijzonder! Helaas is onze camera niet geschikt om hier mooie foto´s van te maken. Misschien krijgen we nog foto´s van anderen die we dan kunnen toevoegen aan het Santiaguito album.

 

Zonsondergang boven de wolken, op 4220 meter hoogteZonsondergang en opkomst op het hoogste punt van Centraal Amerkika, vulkaan Tajumulco
Met zijn 4220 meter is Tajumulco de hoogste punt van Centraal Amerika. Tajumulco is niet actief zoals Santiaguito, dus deze vulkaan kan je relatief veilig beklimmen. Op 4000 meter hoogte hebben we er gekampeerd, weer met de Quetzaltrekkers, en met een groep van 22 mensen in totaal. De eerste dag bestond uit een de busreis en de klim van ongeveer 5 uur. Redelijk zwaar, met name door de uitrusting, want alleen al aan water sjouwde een ieder 4,5 kilo mee. En de tenten waren nou ook niet de lichtste die er bestaan. Maar door de vele pauzes en het goede voer lukte het iedereen om op het basiskamp te bereiken. Doordat we er kampeerden konden we ´s avonds de zonsondergang en de volgende ochtend de zonsopkomst bekijken. De zonsondergang was nog zo warm dat we konden zonnebaden. Maar voor de zonsopkomst moesten we vroeg uit de veren, 4:30 en dan is het best frisjes zo op zo´n bergje. Dat het hoog was, was ook te merken aan het lichaam. Eelco werd, zoals meerderen, een klein beetje dizzy. Maar één van de deelnemers moest eerder naar beneden vanwege hoogte ziekte. Het is dus best oppassen! Jullie kunnen zonder gevaar meekijken in het fotoalbum van Tajumulco.

 

Chickenbus in de gootMet de chickenbus in de goot
De vulkanen bleken achteraf niet het gevaarlijkste van de tochten te zijn. De sensatiekranten staan hier dagelijks vol met foto´s van busongelukken. En met zoveel bussen als hier rondrijden in Guatemala is dat niet zo verwonderlijk. De meeste chauffeurs die we tot nu toe hebben gehad rijden overigens best netjes. De buschauffeur op de terugweg was best goed, maar ook een beetje afgeleid door de meisjes die naast hem zaten. Een tegemoet komende vrachtwagen wilde om een geparkeerde auto heen, maar gaf ons geen voorrang. Onze buschauffeur zag het redelijk op tijd en remde, maar er gebeurde niets, dus gooide hij de bus eerst in de laagste versnelling, maar dat was niet voldoende. Dus gooide hij het stuur om en belandde we met bus en al in de greppel. Even waren we bang dat we ook nog gingen kantelen, maar we bleven overeind staan. Verder gelukkig geen lichamelijke schade, en ook de bus was ongedeerd. Nadat de bus uit de greppel was gereden (zie filmpje, eerst lokaal opslaan door rechtermuisklik, en dan kiezen voor opslaan als, etc..), konden we weer verder. Ware het niet er toch schade was: een bankje was gesneuveld, en de eigenaar wilde geld zien. Om de terugreis niet nog meer te vertragen hebben we allemaal 50 cent gelapt en is het bankje afbetaald. Aangezien het nu ons bankje was (althans, wat planken), hebben we bankje bovenop de bus gesjouwd, het leek ons een leuk souvenir voor Quetzaltrekkers. Maar bij de volgende busoverstap is helaas het bankje gestolen….. Vermoeid maar heelhuids zijn we uiteindelijk aangekomen terug in Xela, waar warme douches en schone kleren op ons lagen te wachten!

 

Verdere activiteiten
Knalgele kerk van San Andres XeculBehalve de 2 vulkaantochten hebben we ook nog wat rondgekeken in Xela zelf en in 2 dorpen rondom Xela. Met name de knalgele kerk van San Andres Xecul leverde leuke foto´s op. Zie het fotoalbum Around Xela en het album van Xela zelf.

 

Plannen
Om jullie nog lekkerder te maken, gaan we komende week eerst zelf een voettocht ondernemen van Totonicapan naar Momostenango. En dan gaan we komend weekend weer met de Quetzaltrekkers op pad, om van Nebaj naar Todos Santos te lopen. Een tocht van 6 dagen door het hooggebergte van Guatemala, waarbij we o.a. slapen in scholen en bij locale families. We hebben er zin in! Jullie ook?

Tot volgende week!
Bas en Eelco