Semana Santa in Guatemala Stad

De gevaarlijkste stad van het gevaarlijkste land van Midden Amerika overleefd
De hoofdstad van Guatemala, Guatemala City, is niet één van de grote toeristische trekpleisters. Er niet echt heel veel te zien en het is een vrij criminele stad met veel schietpartijen en bijbehorend hoog dodenaantal. Veel toeristen vermijden deze stad dan ook. Maar…. zoals jullie in het vorige artikel konden lezen zochten wij i.v.m. de heilige feestweek Semana Santa, een plek met weinig toeristen. Bovendien waren we ook op zoek naar een nieuwe camera, en daarvoor maak je de meeste kans in de hoofdstad. En aangezien ze in Guatemala City ook grote processies houden zoals in Antigua besloten wij toch het noodlot eens te gaan tarten. We schrijven dit vanuit San Pedro, dus we kunnen zeggen dat we de gevaarlijkste stad van het gevaarlijkste land van Midden Amerika hebben overleefd.

Hotel Fenix in Zone 1
De gevaarlijkste zone van Guatemala City is zone 1. Nu zijn daar echter ook de budget hotels, dus waar hebben we onze intrek gedaan? Juist, Zone 1. Nu valt het overdag allemaal best mee. Het is gewoon een grote stad waar je goed op je spullen moet passen, net als in Amsterdam of Barcelona. En ´s nachts zijn er bepaalde wijken waar je beter niet over straat kan lopen, net als in Amsterdam of Barcelona. De eerste avond zijn we dus lekker op onze kamer gebleven.

Op zoek naar een camera in Zone 10
Brede lanen in Zona 10, autoloos door Semana SantaWe hadden gehoopt dat er nog wel wat winkels open zouden zijn, zeker de donderdag, want vrijdag en zaterdag zouden de belangrijkste dagen zijn. Maar helaas voor ons, alles was dicht. Het gevolg was wel dat we Guatemala op zijn rustigst hebben gezien. Brede lanen in Zone 10 (de sjieke zone met overheids- en bank kantoren en de dure winkels en restaurants) zonder ook maar 1 auto! Het leek wel autoloze zondag. Een camera hebben we dus niet gevonden, maar wel zagen we plotseling Defensie Minister Rumsfeld van de USA over straat zagen lopen. Die was op bezoek in Guatemala en stak over, weliswaar met wat bewaking, maar met verbazingwekkend weinig bewaking. Het ging helaas te snel om een foto te maken.

De tapijten liggen te wachten op de processieTweede avond toch maar naar buiten
We zouden daarna uit eten, maar we kwamen al snel de eerste tapijten (alfombras op zijn spaans) tegen. De processies lopen namelijk door de straten van de stad over grote tapijten heen. Deze tapijten zijn gemaakt van gekleurd zaagsel, bloemen, fruit en allerlei andere materialen in fantastische kleuren en (heilige) patronen. Het maken van deze tapijten is een tijdrovende klus en wordt door complete gezinnen en buurten uitgevoerd. Vervolgens komt de processie er aan en loopt over dit tapijt, wat het tapijt uiteraard volledig ruïneerd. Maar de volgende dag beginnen ze gewoon weer van voor af aan! De processies lopen vaak uren door de stad, van kerk naar kerk. Wij hebben die eerste avond het tapijt bekeken dat door de hele stad lag. Daardoor kwamen we in buurten waar we normaal niet zouden durven komen ´s nachts. Maar nu was het een soort koninginnenacht met veel mensen (complete families) op straat. Het voelde dus volkomen veilig. Totdat we een enorme mensenmassa op een kruispunt zagen. Midden op het kruispunt lag een dode man waar ongezond veel bloed uitstroomde. De politie was de plek aan het onderzoeken en zo te zien kogels aan het verzamelen. De Guatemalteekse bevolking vond het reuze interessant, je kon ook alles goed bekijken. Geen scherm ervoor of zoiets. Wij zijn snel doorgelopen en realiseerde ons toen goed dat we in Guatemala City waren. We zijn langzaam teruggelopen, totdat de processie er aan kwam. Die was indrukwekkend. Een grote draagwagen, gedragen door zo´n 100 man, met enorme beelden erop, sterk verlicht. Na de processie kwam echter snel de bezemwagen (letterlijk), en werd het tapijt in snel opgeveegd. Wij voelde ons toen als klein duimpje die zijn spoor terug niet meer kon vinden, want waar waren we nu? Gelukkig waren er nog steeds een hoop mensen op straat, en liet ons richtingsgevoel ons niet in de steek. Veilig zijn we die avond om 22:00 weer thuis gekomen.

ProcessiedragersNog meer processies
De volgende dagen waren er nog meer tapijten en processies. In veel buurten waren ze nog druk bezig met het maken van de tapijten terwijl in andere delen van de stad de processies al voorbij kwamen. Processies van klein tot groot, gedragen door mannen, vrouwen of kinderen. De processies lopen door de hele stad, waarbij de dragers op diverse hoeken worden afgNog druk bezig met het maken van de alfombraewisseld. De dragers zijn daarbij ingedeeld op lengte, en bij de wissel worden de lopers op lengte gesorteerd. De dragers hebben labels met de wissels waar zij moet staan om het dragen over te nemen. Een enorme organisatie en enorm interessant om te zien. De grootste processie was ENORM! Vanuit de verte zagen we ´m al aankomen, hij werd gedragen door 140 mannen! 70 aan elke kant. Op de foto´s is niet echt goed te zien hoe groot hij is, dat is beter te zien op de filmpjes. De filmpjes staan aan het begin van het Guatemala City album. Het tonen van filmpjes gaat nog steeds niet zoals gewenst, dus je moet het filmpje eerst lokaal opslaan en dan afspelen vanaf je lokale schijf (dus ga met muis op filmpje staan, rechtermuisklik, opslaan als, etc).

Koninginnedag in Guatemala
Het is net koninginnedagDe hele stad voelde aan als koninginnedag in Amsterdam. Overal staan standjes met eten en drinken, ballonverkopers, ijsverkopers etc. Een echte feestdag. En zoals we gehoopt hadden, we waren zo´n beetje de enige (westerse) toeristen. En waarschijnlijk hebben we Guatemala City op zijn veiligst meegemaakt, want zoals de Lonely Planet al schrijft: gedurende Semana Santa vertrekt het hele zakkenrollersgilde richting Antigua omdat daar de grote toeristenmassa´s zijn. Onze keuze voor Guatemala City pakte dus erg goed uit.

Zona 10 lijkt soms meer op San Francisco dan op GuatemalaOp zoek naar een nieuwe camera in Zona 10
Na het weekend ging Guatemala City weer leven. Alle winkels en restaurants weer open. Voor het zoeken naar een camera moesten we voornamelijk in Zone 10 zijn. En dat zag er soms wel erg on-Guatemalteeks uit. Zie de foto hiernaast! En er was een fantastische bakkerij anex restaurant waar we zalige franse croissants en baquettes hebben gegeten. Wat een luxe!
We hadden van te voren al een lijst samengesteld van camera´s die aan onze wensen voldeden. Daarvan hebben we er 4 gevonden en hebben uiteindelijk gekozen voor de Canon Powershot A400. En tot nu toe zijn we daar erg blij mee.

Museabezoek
Maya masker van JadeNa het weekend waren ook de musea weer open, want de hoofdstad is zelf wellicht niet zo bijzonder om te zien, de mooiste musea van het land bevinden zich er wel. En we zijn blij die bezocht te hebben, want zij toonden hele mooie stukken uit diverse periodes van de Maya´s, prachtige urnen, sieraden en gebruiksvoorwerpen. We hebben ook hier wat foto´s van gemaakt, dus ook hiervan kunnen jullie een indruk krijgen. Alle foto´s zitten in één album over Guatemala city.

Goedkoop bellen Skype!
Nog een laatste hoogtepunt was de ontdekking van Skype. Van andere reizigers hadden we daar goede berichten over gekregen dat je daar goedkoop mee naar huis kon bellen. We hebben een koptelefoon met microfoon gekocht (2 euro), ons aangemeld bij Skype (onder de gebruikersnaam BasEnEelco) en we hebben via de creditcard 10 euro gestort. En vervolgens konden we bellen naar nederland voor 1,7 eurocent per minuut! Naar mobiel is iets duurder, 26 eurocent, maar dan nog! En de verbinding was fantastisch. Vandaag vanuit San Pedro hebben we weer uitgebreid gebeld met vrienden en familie. We kunnen nu dus heel voordelig bellen, maar als jullie je ook aanmelden bij Skype kunnen we GRATIS bellen. Dus: koop een koptelefoon met microfoon, meld je aan en je kan ons bellen, mits de internet verbinding goed is. Het gaat hier in San Pedro goed, maar we weten natuurlijk niet hoe dat straks in andere steden en landen gaat. Chatten etc. kan ook, dus MSN is niet meer nodig.

Weer terug in San Pedro
Zoals gezegd, we zijn weer terug in San Pedro. We hadden er nog spullen liggen en we willen er nog 2 weken Spaanse les volgen. Het was leuk om weer allerlei bekenden tegen te komen. Hierna willen we nog naar Antigua, Monterrico (aan de kust) en Escuipulas in de bergen. En daarna: El Salvador!

Jullie zijn weer op de hoogte, tot mails, of tot bellens!
Groeten en dikke kus,
Bas en Eelco