Weer een paar weekjes San Pedro

Nu we dit schrijven zijn we al weer een tijdje terug in San Pedro la Laguna. Terug om onze spullen op te halen die we voor onze rondreis door Guatemala niet nodig hadden. Maar ook terug om weer wat Spaanse lessen te volgen. Nu we ons Spaans hebben gebruikt zijn we toe aan wat volgende lessen. Eens kijken of we nu wel het verschil tussen gerundio en participio wel kunnen onthouden EN gebruiken. En …. het is natuurlijk harstikke leuk om weer naar dit fantastische dorp terug te keren. Naar alle leuke mensen die we er hebben leren kennen, het fantastische klimaat en de ongelooflijk lage prijzen hier. Dit dorp heeft het allemaal!

Bas heeft haar oude lerares op verzoek weer terugHet dorp was ondertussen, in die korte 3 maanden, wel al veranderd. Huizen erbij gebouwd, nieuwe restaurants geopend, en andere gesloten. En het klimaat was nu ook anders. Van de winter was het overdag lekker fris maar toch warm en ’s nachts zelfs koud en altijd mooi weer. Nu kwamen we aan en regende het. Het is nu wat bewolkter, bedrukter en warmer. In de nacht geen dekens meer, een heel verschil met afgelopen december. We zitten nu weer in een huis van de school, maar in een ander huis, nr 2 deze keer, want 1 zat vol. En we zagen weer een hoop bekenden, uiteraard de locale bevolking waarvan een hoop ons herkenden (wat wil je, we kochten altijd hun banenencake!), maar er waren ook nog een hoop medestudenten blijven hangen of, net als wij net weer terug. Oftewel: Gezellig! Bas wilde haar oude lerares Dolores weer terug, en ik wilde graag de oude leraar van Kay, Pedro. Ondertussen hebben we onze lessen alweer afgerond, ik 2 weken, en bas 3 weken. Het spaans begint ons steeds beter te liggen, leuk!

Veel werk om 150Q aan 0,10Q postzegels op een pakje te plakkenEen pakje voor Rineke
Voor mijn zusje Rineke hadden we een pakketje gemaakt voor haar verjaardag. Dat kostte 150 Quetzal om te verzenden, best een hoop. Maar het was helemaal lachen dat het postkantoor dit moest volmaken met postzegels van o.a. 0,10Q. Hij is ongeveer een half uur bezig geweest met plakken. Meer dan 100 postzegels! Wauw. En het was allemaal de moeite waard, want het pakje kwam precies op haar verjaardag aan!

Ook souvenirs voor onszelf
Onze souvenirs, 2 maskers en een traje tipico de San PedroOok voor onszelf gaan we nu maar eens wat kopen. We zijn nu zo lang hier in Guatemala, we willen dit land niet verlaten zonder wat tastbare herinneringen, zeker gezien de ongelooflijk mooie spullen die ze hier hebben. We zijn deze keer dan ook weer naar de waanzinnig mooie en goedkope markt van Chichicastenango gegaan, samen met 2 meisjes die ook in Casa Rosario Dos zaten. Ik heb daar twee masker gekocht. Bas heeft in San Pedro zelf een traditionele doek gekocht die de vrouwen hier gebruiken als ze naar de kerk gaan. We gaan dit uiteraard niet allemaal niet meezeulen, dus dan maar verzenden, en de pijn van die kosten voor lief nemen. Alle foto’s van onze nieuwe periode in San Pedro zitten in het Terugkeer naar San Pedro album.

Vista de pajaroOok nog een schilderij
Doordat we voor Rineke een schilderijtje hadden gekocht, begonnen we zelf ook wel wat voor een schilderij te voelen. Kay had destijds een schilderij gekocht van Lorenzo, de broer van Pedro, haar leraar. En nu Pedro mijn leraar was vroeg ik hem wat de mogelijkheden waren, want Kay’s schilderij zag er destijds erg mooi uit, met veel meer details dan andere schilderijen. Maar we wilden een ander schilderij. In allerlei gallerijen hadden we namelijk schilderijen gezien, alsof je van boven op een markt kijkt. Zo’n schilderij had hij niet, en had hij ook nog nooit gemaakt. Maar hij wilde het wel voor ons maken. Wij wilden het bovendien in FELLE kleuren. Lorenzo heeft op ons verzoek eerst een proefversie gemaakt. En die zag er goed uit. Vervolgens is hij aan de slag gegaan voor een grote, want wij wilden een GROTE! Elke dag zijn we bij hem langs gegaan, en het werd onvoorstelbaar mooi. Het eindresultaat mag er zijn, wauw! Het hele proces kan je volgen in een apart Lorenzo Cruz album.

Websites voor Lorenzo en het Maya Museum
Voor Samuel, 1 van de eigenaren van de school, hebben we zijn oude laptop wat opgelapt. En we mochten zijn laptop ook lenen. Daar hebben we gebruik van gemaakt door 2 websites te maken. Voor Lorenzo, de schilder hebben we een website gemaakt. En die is ondertussen ook online! Dus op naar https://www.baseneelco.nl/lorenzocruz om het resultaat te bekijken. Helaas is de museum site nog niet online, want die wacht op vertaling. Maar wie weet binnenkort.

Tortillas bakken is toch lastiger dan websites bakkenFamilie Cruz
Doordat we elke dag naar ons schilderij gingen kijken hebben we de familie van Pedro en Lorenzo ook wat beter leren kennen. Leuk voor beide kanten. We hebben er gegeten, en a.s. vrijdag gaan wij voor ze koken. Bas heeft er ook nog tortilla bakles gekregen, lachen want dat ging totaal niet. Alle foto’s van de familie zitten in een apart Familie Cruz album.

En dat was het dan weer. We blijven hier nog eventjes hangen, om de mensen uit te leggen hoe ze nu verder moeten met de website (after sale zeg maar). En dan waarschijnlijk a.s. maandag naar Antigua. Waarschijnlijk ja, want je weet maar nooit!

Groeten,
Bas en Eelco