Eindelijk Antigua

En dan hebben we nu eindelijk één van de, zoniet dé belangrijkste toeristische trekpleisters van Gautemala op onze CV kunnen zetten: Antigua, de voormalige hoofdstad van Guatemala. En eerlijk is eerlijk, het is een mooi stad. Door de vele aardbevingen zijn er veel ruines, maar er zijn ook nog steeds veel mooie gebouwen. En de hele stad wordt in goed in stijl gehouden, dit i.t.t. vele andere steden in Guatemala, waar een schoonheidscommissie een nachtmerrie van zou krijgen. We zitten hier nu al weer een week, na een roerend afscheid van San Pedro La Laguna.


Afscheid van San Pedro

Nasi Goreng voor de familie CruzWe hebben in totaal zo´n 3 maanden in San Pedro La Laguna gewoond. Nadat de websites af waren hebben we afscheid genomen van alle mensen. Bij de familie Cruz hebben we Nasi Goreng gekookt. Een groot succes, maar niet bij iedereen. Pa vond het maar niets, hij had liever zijn tortillas! Maar de rest vond het zalig, en de vla naderhand was helemaal een groot succes. Koken op het houtvuur was wel wat lastig, maar gelukkig hadden de dames daar veel ervaring mee, dus ik zei wat er moest gebeuren en zij voerden het uit. En daardoor wisten ze nu ook hoe ze vla moesten maken, en dat gingen ze absoluut vaker maken, Muy Rico! Zie onze laatste foto´s in het Cruz-album en het Terugkeer naar San Pedro album.

Vooral lage bebouwing i.v.m. het aardbevinggevaarAntigua
En dan zitten we zoals gezegd nu in Antigua. En dat was even wennen, want deze plaats staat duidelijk ook op de route van de vele georganiseerde tours. Dus veel toeristen met korte broeken, hup-holland-hup t-shirts en amerikanen met te grote zonnebrillen. Even wat anders, maar wel lekker. Het is allemaal wat duurder en luxer, maar het is ook wel erg leuk! Vele restaurants in prachtige patio´s, kroegen met films en voetbal op TV en allerlei culturele activiteiten zoals een concert in het Parque Central. Antigua was eerst de hoofdstad, maar nadat het in 1773 voor de zoveelste keer getroffen en vernietigd werd door een aardbeving hebben ze de hoofdstad verplaatst naar het huidige Guatemala City. De stad zelf is niet verlaten en is zelfs weer gaan groeien. De naam Antigua is dus van het Antigua Guatemala, en Guatemala City is dus het Nieuwe Guatemala.

Tuktuks onder de Arco de AntiguaI.v.m. het aardbevingrisico houden ze de gebouwen laag. Er zijn slechts nog enkele oude hogere gebouwen over zoals de Arco de Antigua, een boog over de straat waar de nonnen ongezien konden oversteken. En de cathedraal, maar die is deels weer herbouwd in 1780-1820. Door de lage bebouwing voelt het niet echt aan als een stad, meer als een groot dorp. En de vele ruines geven het geheel een aparte sfeer. Je kan een virtuele wandeling maken door Antigua op Paseo Por Antigua.

Zoals eerder gezegd, zijn er vele restaurants en kroegen met prachtige binnentuinen. Ook zijn er veel kunstgalerijen, en alleen de gebouwen zelf zijn al prachtig om doorheen te wandelen. Veel huizen zijn gerestaureerd in oorspronkelijke staat. Dat moet ook, want sinds 1979 is De binnentuin van Casa Popenoehet een Unesco Wereld Erfgoed. De meeste huizen worden gewoon bewoond en zijn dus alleen van buiten te bekijken. Alleen het huis van Popenoe is te bezichtigen. Je hebt het gevoel door een artikel van zo´n mooi huizen blad te lopen. Prachtige binnentuin, kleuren en sfeer. Zie de foto´s van Antigua!

We zijn weer aan het werk!
Het hostel waar we zitten, El Viajero, wordt gerund door Merly. Ze bieden ook Internet service, maar weten NIETS van computers. En ze hadden last van virussen. Wij boden aan om even te kijken. Dat resulteerde dus in een uren durende jacht op het Nail.exe virus, en dat wilde niet echt weg! Na veel zoeken op internet en downloaden van zo´n 15 antivirus programma´s en knoeien in de registry in de Safe Mode van Windows XP is het gelukt. Voor de liefhebbers: vooral het programma HijackThis van een nederlandse student Merijn heeft daarbij geholpen. Goeie tool! Vervolgens moest de computer opnieuw worden ingericht en zo waren we weer een dag verder. En toen moest Merly nog worden onderwezen hoe ze nu dit allemaal moet onderhouden, want ja, al die toeristen die knoeien ook maar wat aan op die computer. Als dank hebben we nu hierdoor gratis internet én hostel. Dus we gaan goed! In San Pedro werkten we nog gratis, maar nu verdienen we toch zo´n 100 Quetzal (= 10 euro) per dag. Niet slecht!


Vrijdag de 13e, einde aan het poezenparadijs

Bas met twee van de jongen poesjes in het HostelÉén van de redenen dat met name Bas het hier zalig vindt is het enorme nest jonge poesjes dat hier huist. Er zijn 2 volwassen poezen, met in totaal 8 jongen. Elke ochtend staat Bas vroeg op om te spelen en te kroelen met het jonge spul. Het is hier een waar poezenparadijs. Tot vanochtend. Er werd om 6 uur op de deur getikt. De moederpoes was dood, vergiftigd. Uiteraard dikke tranen bij Merly. Ze denken dat het mogelijk iets te maken heeft met het feit dat men hier niet zo van poezen, en dan met name zwarte poezen, houden. En we realiseerde ons plots dat het ook nog vrijdag de 13e is. Wel heel toevallig. Maar goed, het doet er verder weinig toe. Het gif is inmiddels gevonden, het lijkt er op dat er verder geen katten van hebben gegeten.

Verdere plannen
We moeten de 23e van deze maand Guatemala uit, want dan verloopt ons 2e 90 dagen termijn. We denken Antigua a.s. maandag de 16e te verlaten. Nog even naar de kust en naar een zwarte Jezus kijken. En dan eindelijk een ander land: El Salvador!

Adios amigos!
Bas en Eelco